GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice

Slovenija izdala 60-godišnje euroobveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 19:31
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija se u srijedu na međunarodnom financijskom tržištu zadužila za 500 milijuna eura putem državnih obveznica sa 60-godišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovensko ministarstvo financija.

"Izdane su 60-godišnje obveznice u visini 0,5 milijardi eura, s prinosom do dospijeća od 0,70 posto i kuponskom kamatnom stopom od 0,6875 posto, što je usporedivo s uvjetima zaduživanja za zemlje kao što su Francuska i Belgija", priopćilo je ministarstvo financija.

To je drugo ovogodišnje izdanje državnih obveznica, nakon što je početkom siječnja Slovenija izdala 10-godišnje obveznice u vrijednosti od 1,75 milijardi eura, po prvi put po negativnoj kamatnoj stopi, a emisiju 30-godišnjih obveznica dopunila za još 250 milijuna eura.

Ukupno je Slovenija pod povoljnim uvjetima ove godine osigurala 2,9 milijardi eura dugoročnog financiranja za potrebe državnog proračuna, u skladu s Vladinim programom financiranja.

Novim zaduživanjem među ostalim je otplaćeno 1,65 milijardi eura već dospjelog duga i kamata, a do kraja ove godine dospijeva dodatnih 1,95 milijardi eura duga, podaci su Ministarstva financija.

Po zadnjim procjenama Ministarstva, slovenski javni dug će do kraja godine zbog povećanih proračunskih potreba dosegnuti 37,7 milijardi eura, odnosno 82,4 posto BDP-a, ali će trošak kamata na taj dug pasti za 0,1 postotni bod, na 1,6 posto BDP-a, zbog povoljnoj kreditnog rejtinga i povijesno niskih kamatnih stopa.

Tagovi: euroobveznice, slovenske obveznice
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE