GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Očekuje se postupno popuštanje cjenovnih pritisaka u prehrambenom lancu

Slovenija: Očekuje se postupno popuštanje cjenovnih pritisaka u prehrambenom lancu
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Rast cijena hrane u Sloveniji, koji je lani značajno pridonio inflaciji, i ove godine ostaje visok. Posljednjih mjeseci znatno je usporen rast cijena inputa u poljoprivredi, što će postupno utjecati na popuštanje cjenovnih pritisaka duž cijelog lanca troškova, navodi Ured za makroekonomske analize i razvoj Republike Slovenije (Umar).

Kako ističu u Umaru u proljetnoj prognozi gospodarskih kretanja, cijene inputa u poljoprivredi počele su rasti 2021. godine, a rast se intenzivirao u prvoj polovici prošle godine. Izrazito visoka poskupljenja bila su u skupini mineralnih gnojiva i stočne hrane, a nakon cijena inputa slijede cijene poljoprivrednih proizvoda. Prošle godine također je došlo do značajnog rasta uvoznih cijena hrane i proizvođačkih cijena hrane.

Osim poskupljenja energenata, na proizvodnju hrane utjecali su i nepovoljni vremenski uvjeti odn suša prošlog ljeta. Veći troškovi proizvodnje hrane djelomično su prešli cijelim lancem od proizvodnje do maloprodajnih cijena hrane. Uz cijene energenata, kako u Sloveniji tako iu eurozoni i EU, one su najviše pridonijele ubrzanju inflacije u prošloj godini, naveli su.

Prema podacima Umara, u svim tim zemljama najbrže su rasle cijene ulja i masti i mliječnih proizvoda, a gotovo dvije trećine poskupljenja hrane pridonijele su poskupljenja mliječnih proizvoda, žitarica i mesa. U svim zemljama EU-a cijene hrane bile su barem 10 posto više u usporedbi s prošlom godinom i premašile su opći rast cijena, no razlike među zemljama su znatne.

Rast cijena hrane u Sloveniji lani je iznosio 19,2 posto i malo je premašio prosjek u eurozoni. Prije svega poskupjelo je voće, meso te ulja i masti.

Procjene utjecaja šoka cijena hrane na unutarnjem tržištu EU na cijene hrane ukazuju na prilično dugoročan prijenos šoka cijena hrane. Prema procjenama modela, prijenos šoka traje dobrih godinu dana, pa su se šokovi koji su se dogodili krajem 2021. te u ožujku i travnju prošle godine trebali gotovo u potpunosti prenijeti na cijene hrane za potrošače u Sloveniji, naveli su.

Prema modelskim procjenama, cijene hrane za potrošače u Sloveniji u dobroj godini nakon šoka kumulativno rastu za 1,3 posto, a cijene prehrambenih sirovina kao odgovor na vlastiti šok za 4,5 posto. Prema Umaru, to znači nešto manje od trećine prijenosa sirovinskog šoka na cijene hrane za potrošače u Sloveniji.

U Umaru su, međutim, upozorili da postoje i rizici da će poskupljenja ostati. Rizici su povezani s troškovnim pritiscima tržišta rada, nestabilnim uvjetima i potencijalnim povećanjem cijena energije. Važan je i utjecaj nepovoljnih vremenskih prilika, napisali su.

Tagovi: cijene hrane u Sloveniji, hrana, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE