GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija preko turističkih vaučera želi ostvariti 5 milijuna domaćih noćenja

Slovenija preko turističkih vaučera želi ostvariti 5 milijuna domaćih noćenja
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Premda je zbog povoljne epidemiološke slike prva u Europi proglasila kraje epidemije Covida-19, Slovenija još ne računa na veći dolazak stranih turista, no smatra da će subvencijama za domaće goste osigurati 5 milijuna noćenja u ovoj sezoni.

Riječ je o prijedlogu vlade da se svim državljanima dodijele turistički bonovi koje će moći koristiti samo u domaćim smještajnim kapacitetima. Svi punoljetni građani dobili bi bon, odnosno vaučer u vrijednosti 200 eura, a djeca bon od 50 eura.

Slovenija je prošli tjedan proglasila kraj epidemije zbog mininalnog broja novih zaraza i aktivnih nositelja virusa. Tako je u zadnja 24 sata na 981 testirane osobe potvrdila samo jednog novooboljelog, a u bolnicama se od Covida-19 liječi još 23 oboljelih.

Unatoč tome zemlja sa znantim udjelom turizma u svom BDP-a još ne računa na veći priljev stranih turista. Granice Slovenije s Austrijom i Italijom, zemljama koje su joj uz Njemačku glavna emitivna tržišta, do daljnjega ostaju zatvorene za turistička putovanja jer treba uskladiti bilateralne protokole za takve prijelaze nakon epidemije.

Zato Slovenija uvođenjem turističkih vrijednosnih bonova za građanstvo nastoji stimulirati domaću potrošnju i pokrenuti opet turističke tvrtke čiji su hotelski i drugi smještajni kapaciteti do sada bili zatvoreni, kazao je nakon dopisne sjednice vlade ekonomist Matej Lahovnik, član njenog stožera za strategiju izlaska iz koronakrize.

Turistički bonovi bili bi prenosivi unutar jedne obitelji, a ako se računa da bi obitelj s dvoje djece na taj način dobila ukupno 500 eura i izvojila još nešto novca za odmor u Sloveniji, na taj bi način moglo biti ostvareno do pet milijuna domaćih noćenja, kazao je Lahovnik.
Vlada je navela da je takvo rješenje već potvrdila, dodatno će ga provjeriti u okviru vladajuće koalicije i odmah uputiti u parlament jer treći zakonski paket pomoći zbog koronakrize građanima i gospodarstvu, u visini preko milijarde eura, treba stupiti na snagu prije kraja mjeseca.

Slovenska vlada objavila je da će novim zakonskim paketom, dio kojega su i turistički bonovi, za sve grane gospodarstva do kraja godine osigurati i subvencioniranja skraćenog radnog vremena, mjeru koju je nedavno donijela i austrijska vlada.
Tako će poduzeća u kojima će se zbog krize raditi samo 4 sata dnevno moći dobiti maksimalnu mjesečnu subvenciju od 440 eura po zaposlenom, no neće više dobivati pune subvencije u visini 80 posto plaće za radnike "na čekanju", kako je to bilo do sada.

Tagovi: slovenski turizam, turistički vaučeri, Vlada Slovenije, Matej Lahovnik
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE