GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Prosječna starost registriranih traktora je gotovo 22 godine

Slovenija: Prosječna starost registriranih traktora je gotovo 22 godine
TRAKTORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Po broju prodanih traktora Slovenija je u vrhu europske ljestvice. Krajem prošle godine registrirano ih je ukupno nešto manje od 120.000, a neregistriranih na poljoprivrednim gospodarstvima, prema procjenama, ima i do 15.000.

U Sloveniji je prošle godine registrirano 1.365 novih traktora, što je 23 manje nego godinu prije i 249 više nego 2020. “Ti podaci uzimaju u obzir samo prave traktore, ali ne i četverotočkaše, koji se posljednjih godina također mogu homologirati i registrirani kao traktori", pojasnio je savjetnik za poljoprivrednu tehniku Marjan Dolenšek s Kmetijsko-šumarskog zavoda Ljubljana i Šumarskog instituta Slovenije.

Kao i godinama unatrag, na vrhu ljestvice nalazi se brand New Holland, iako u isto vrijeme bilježi najveći pad prodaje. Drugo mjesto zauzela je marka Solis, a treće John Deere.

Prosječna snaga lani prodanog traktora bila je 68,5 kilovata, što je 4,9 kilovata više nego godinu prije. “Ovo je najveći porast snage na godišnjoj razini i ujedno najveća prosječna snaga do sada”, rekao je Dolinšek.

Prema njegovim riječima, uspoređivati prosječne cijene traktora je bespredmetno jer su razlike u cijenama među njima ogromne. One najjeftinije stoje oko 20.000 eura, dok cijene najskupljih prelaze 300.000 eura. Potonji su u pravilu i najjači; Lani je prodano pet traktora snage preko 250 kilovata, odnosno dva više nego godinu prije.

Na razini prošlog desetljeća, prema riječima Dolenšeka, prodaja traktora je stabilna s prosječno 1350 traktora godišnje. Prema nedavnoj analizi prošlogodišnjih podataka, Slovenija je u gornjoj trećini europske ljestvice po prodaji traktora na milijun stanovnika i na sto tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, ali na dnu ljestvice po prodaji po tisuća poljoprivrednih gospodarstava. "Ovo još jednom pokazuje koliko su naša gospodarstva mala, kao i da mnogi više ne ulažu u traktore i drugu poljoprivrednu i šumarsku opremu", naglasio je.

Pritom je naglasio da se mora voditi računa i o stanju i starosti traktora.

"Prosječna starost registriranih traktora u našoj zemlji je gotovo 22 godine, svega pet posto je mlađih od pet godina, a 18 posto je mlađih od 12 godina. Naime, kod nas u poljoprivrednim i šumarskim strojevima, kao i u građevinskim i slično, od ukupno 68.000 poljoprivrednih gospodarstava koji ulažu "Ostalo ih je oko 20.000 koji također plasiraju poljoprivredne proizvode. Ta su gospodarstva uglavnom suvremeno opremljena i pokrivaju većinu ulaganja iz poljoprivredne i šumarske proizvodnje", rekao je.

Prema njegovim riječima, na statistiku utječe i činjenica da se nakon kupnje novog traktora, zbog njegove skromne tržišne vrijednosti, malo tko odlučuje prodati stari. Oni tako ostaju na farmama; i zato što, unatoč svemu, ipak s vremena na vrijeme dobro dođu.

Kako je istaknuo, uz nešto manje od 120.000 traktora koliko ih je krajem prošle godine prema podacima Ministarstva za infrastrukturu bilo registrirano u Sloveniji, procjenjuje se da je na slovenskim gospodarstvima i do 15.000 neregistriranih traktora. Ako se traktor koristi samo izvan cesta, ne mora biti registriran, ali u svakom slučaju mora imati kabinu ili zaštitni kavez. Ovo drugo, kaže Dolenško, mnogi ne uzimaju u obzir.

"Kada se takav traktor prevrne, počne se kotrljati i u pravilu pod sobom zatrpa vozača. Dapače, Zakon o motornim vozilima već od 2011. godine propisuje da i traktori koji se koriste izvan cesta moraju imati kabinu ili sigurnosnu kabinu luka, ali pomaka nema. Vlasnici takvih traktora i dalje se ne pridržavaju tih odredbi, a zapravo nema nikakvog nadzora i sankcioniranja", upozorio je, istaknuvši da je razlog najvećeg broja smrtnih slučajeva u nesrećama s traktorima posljednjih godina. nekorištenje sigurnosnog pojasa. Svi novi traktori prodani od svibnja 2004. moraju imati ovo ugrađeno.

Subvencije su dostupne i za kupnju traktora za poljoprivrednike koji ispunjavaju sve uvjete. Osnovni udio potpore iznosi 30 posto opravdanih troškova ulaganja, ali se u više slučajeva može povećati. Primjerice, za zajednička ulaganja povećava se za 15 postotnih bodova, a za ulaganja mladih poljoprivrednika za 20 postotnih bodova. Ako se radi o poljoprivrednim gospodarstvima u planinskim područjima, udio potpore je 70 posto, a može se i povećati, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane.

Prošle godine za kupnju 88 traktora dodijeljeno je subvencija u ukupnom iznosu od 3,26 milijuna eura, a godinu prije za nabavu 20 traktora izdvojeno je 731.000 eura.

Prema riječima Dolenšeka, dobivanje subvencija za kupnju traktora je zahtjevno, jer je skup natječaja na kojima se može prijaviti za takva sredstva mali. Poljoprivrednici u vrlo rijetkim slučajevima ostvaruju pravo na potpore za kupnju traktora, što je suprotno općem uvjerenju u društvu da svi poljoprivrednici dobivaju potpore za kupnju traktora, naglasio je.

Tagovi: traktori, slovenski traktori, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE