GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura

Slovenija se zadužila za 500 milijuna eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 19:01
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenija je u utorak izdala dodatnih 500 milijuna eura vrijedne 16-godišnje obveznice oznake RS77 s godišnjom kamatom od 2,25 posto, koje dospijevaju 3. ožujka 2032. Time će ranije otplatiti dio duga koji dospijeva u 2023. i 2024.

Dodatnim izdanjem ukupna nominalna vrijednost obveznica RS77, koje je Slovenija prvi put izdala u veljači 2016., tada u iznosu od 1,5 milijardi eura, porasla je na 3,83 milijarde eura.

Slovenija je jutros objavila namjeru izdavanja dodatne RS77 obveznice, a interes ulagača je velik, objavilo je Ministarstvo financija. Iznos narudžbi ubrzo je porastao iznad 1,6 milijardi eura, a pri zatvaranju su već pristigle narudžbe za više od 1,8 milijardi eura.

Stanje u knjizi naloga omogućilo je daljnje smanjenje cjenovne premije te je nešto prije 17 sati cijena dodatnog izdanja obveznice RS77 utvrđena na prinos do dospijeća od 3,087 posto i premiju od 1,19 postotnih bodova u odnosu na benchmark. Njemačka obveznica dospijeva u veljači 2032. godine.

Među kupcima je bilo 38,5 posto fond menadžera, 31 posto banaka i 12,4 posto osiguravajućih društava, a zemljopisno najviše iz Velike Britanije, Francuske i zemalja Beneluksa, objasnilo je ministarstvo. Na elektroničkoj burzi MTS-a traženi prinos obveznica RS77 danas oko 14 sati iznosio je 3,12 posto.

U kombinaciji s dodatnom emisijom euroobveznica, zbog povoljnih tržišnih uvjeta, Slovenija je u ponedjeljak objavila i javnu ponudu za kupnju euroobveznica oznake RS83 koje dospijevaju 31. ožujka 2023. i oznake RS66 koje dospijevaju 9. rujna 2024. Kupnja se odvijala u prilagođenom obliku nizozemske aukcije.

Rezultate ove kupnje Ministarstvo financija objavilo je već u utorak - država je kupila obveznice RS83 za ukupni nominalni iznos od 292,4 milijuna eura, a obveznice RS66 za 6,9 milijuna eura. Predviđeni datum podnošenja ponuda je 27. rujna.

Tagovi: slovenske obveznice, euroobveznice
PROČITAJ I OVO
Funta potonula rekordno nisko
FOREX
Funta potonula rekordno nisko
ŠANGAJ - Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine.
Azijska tržišta: Indeksi na novoj najnižoj razini u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi na novoj najnižoj razini u dvije godine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u ponedjeljak, nastavivši silaznu putanju od prošloga tjedna, dok je tečaj britanske funte prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti jer ulagače zabrinjava ekonomski plan nove britanske vlade.
Proizvođači sira traže manji PDV na sir
SIRARI
Proizvođači sira traže manji PDV na sir
ZAGREB - Hrvatska u odnosu na mnoge zemlje članice Europske unije ima visoku stopu PDV-a na sir. Primjerice, u Italiji je ta stopa 4 posto, Francuskoj 5,5 posto, u Njemačkoj 7 posto, dok je u nas PDV na sir 25 posto.
Državni inspektorat opozvao Konzumna jaja - Okusi zavičaja, farme Lukač
JAJA
Državni inspektorat opozvao Konzumna jaja - Okusi zavičaja, farme Lukač
ZAGREB - Zbog prisutnosti bakterije roda Salmonella Enteritidis Državni je inspektorat u nedjelju s tržišta opozvao "Konzumna jaja - Okusi zavičaja - 10 komada klasa A, razred M iz podnog uzgoja, farma Lukač", koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska.
Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura
OBVEZNICE
Rast prinosa na hrvatske obveznice rezultat uvođenja eura
ZAGREB - Uz "pesimistični sentiment" investitora, nakon donošenja novih smjernica monetarne politike američkih Federalnih rezervi, uslijedila je povećana volatilnost na globalnim financijskim tržištima koja uključuje i rast prinosa na državne obveznice, piše u nedjelju Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE