GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenska vlada uvela oštrije mjere za migrante, traži veći angažman Hrvatske

Slovenska vlada uvela oštrije mjere za migrante, traži veći angažman Hrvatske
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2016 / 21:13
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska vlada u srijedu je prihvatila više restriktivnih mjera, usmjerenih na smanjivanje izbjegličkog priljeva, proširila popis sigurnih zemalja iz kojih neće propuštati migrante i tražitelje azila, a odlučila je i da će ubuduće granicu s Hrvatskom štititi uz pomoć vojske.
Time se, kako je na konferenciji za novinare rekla ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, Slovenija usklađuje s mjerama susjedne Austrije, a Ljubljana uz to očekuje da će se u filtraciji izbjeglica i smanjivanju njihova broja na slovenskoj granici ubuduće više angažirati i Hrvatska.

Austrijska vlada u srijedu je objavila da će maksimalni broj migranata koje će ubuduće primati dnevno biti 3300. Uz to, ona će ubuduće dnevno primati najviše 80 molbi za azil u Austriji, a uvela je stroge kriterije za ulazak izbjeglica u svoju državu.

Slovenija će ubuduće intenzivirati nadzor svoje schengenske granice prema Hrvatskoj i dopuštati ulaz samo onim osobamama koje ispunjavaju formalne uvjete za ulazak u Sloveniju, rekla je Gjerkeš Žnidar, dodavši da je cilj takvog postupka postupno smanjenje broja dolazaka migranata i izbjeglica.

"Policija će odbiti uzeti u postupak sve one koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak i koji ne zatraže azil u Sloveniji", kazala je slovenska ministrica.
Zaoštravanje nadzora izbjegličkog vala na granici s Hrvatskom počelo je prošle subote, pri čemu se podrobnije provjeravaju dokumenbti i baze podataka te državljanstvo i zemlja podrijetla, a odbijaju oni koji ne dolaze iz ugroženih zemalja ili su isključivo ekonomski migranti, pojasnila je.
Vlada je dnijela i odluku da se u zaštiti granice od ilegalnih ulazaka migranata angažira vojska, o čemu će početkom idućeg tjedna glasovati parlament. Da bi vojska granicu mogla štititi s policijskim ovlastima potrebno je da za prijedlog vlade glasuje dvije trećine zastupnika, a očekuje se da će se za to izjasniti sve stranke.

"Vojnici će u kontroli granice surađivati s policijom, prema planu koji će izraditi vojni vrh i policijsko ravnateljstvo", pojasnila je ministrica.
Slovenska vlada dala je suglasnost i za proširivanje popisa država sa statusom sigurnih zemalja pa će državljani Alžira, Albanije, Tunisa, Turske, Maroka, Bangladeša, Egipta i zemalja zapadnog Balkana imati manje mogućnosti da dobiju azil u Europi nego dosad.

"Put u Europsku uniju treba omogućiti samo onima koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a Slovenija će izbjeglice primati u broju koji određuju kvote koje je uvela Austrija", kazala je slovenska ministrica.

"Ekonomskim migrantima želimo dati do znanja da ne mogu doći u Europsku uniju. Na taj način želimo ublažiti jake migracijske pritiske koji traju od prošle godine", ustvrdila je slovenska ministrica.

Glede readmisije i tretmana migranata koje Austrija odbije primiti i vrati ih u Sloveniju, ministrica je izrazila očekivanje da će ih Hrvatska i dalje primati od slovenske policije.

"Potrebna je suradnja svih država, a ne samo Hrvatske. Potrebno je smanjiti i usporiti migracijski tok", kazala je Gjerkeš Žnidar, ocijenivši da Hrvatska tu mora preuzeti veću ulogu kako schengenski režim bez graničnih kontrola ne bi bio ugrožen.

"Hrvatska je jedna od članica EU-a koja ima vanjsku granicu Europske unije i trebala bi prestati s politikom koja migrantima dopušta brz ulazak u Hrvatsku", kazala je slovenska ministrica, pojasnivši da očekuje veći angažman Hrvatske u zaštiti schengenskog prostora prema Sloveniji.

Tagovi: migranti, Vlada Slovenije, Vesna Gjerkeš Žnidar
PROČITAJ I OVO
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
UZLET
Europski indeksi rastu osmi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz u više od dvije godine, jer ulagači vjeruju da će središnje banke i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether
KRIPTOVALUTE
Tehnička analiza: Kupovni signali za bitcoin i ether

NEW YORK - Tehnički analitičari smatraju da je nakon mjesec dana stagnacije došlo vrijeme za novi rast bitcoina i ethera.

Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
PUTOVANJA
Od danas ponovo vozom od Beograda do Bara
BAR - Dnevni međunarodni brzi voz na relaciji Bar – Beograd – Bar počeće danas opet da saobraća, saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore ŽPCG.
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
TURISTIČKA SEZONA
Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija, to donosi značajne koristi
BERLIN - S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju.
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
RAST
Dionice Bosnalijeka na višegodišnjem maksimumu
SARAJEVO - Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka na Sarajevskoj berzi porasla je danas 10 posto vinuvši se na najveći nivo u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE