GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Bankman-Frieda: Potpuni izostanak korporativne kontrole

Slučaj Bankman-Frieda: Potpuni izostanak korporativne kontrole
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz
NEW YORK - John Jay Ray III, odvjetnik koji je pomogao u rješavanju posljedica nekih od najvećih korporativnih neuspjeha u povijesti, prošlog je tjedna postao izvršni direktor propale mjenjačnice kriptovaluta FTX.

U žustrom sudskom podnesku napisao je da je korporativna disfunkcija na burzi FTX najgora koju je ikada vidio.

Ray je opisao zapanjujuću razinu nereda i "potpuni neuspjeh korporativne kontrole", uključujući odjel za ljudske resurse toliko neorganiziran da njegov tim nije mogao pripremiti potpuni popis zaposlenika. Korporativna sredstva korištena su za kupnju domova i drugih osobnih stvari za zaposlenike i savjetnike bez odgovarajuće dokumentacije, navodi se u podnesku, sa zahtjevima za isplatu koje su odobrili "personalizirani emojiji" nadzornika.

FTX-u su nedostajale trajne evidencije o korporativnim odlukama, djelomično zato što se Sam Bankman-Fried, njegov osnivač, oslanjao na komunikacijske platforme koje su bile postavljene da automatski brišu poruke nakon kratkog vremena i poticalo je zaposlenike da koriste iste aplikacije.

"Od ugroženog integriteta sustava i pogrešnog regulatornog nadzora u inozemstvu, do koncentracije kontrole u rukama vrlo male skupine neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno ugroženih pojedinaca, ova situacija je bez presedana", napisao je Ray.

FTX je propao prošli tjedan nakon što je nalet depozita razotkrio duboku financijsku rupu u poslovanju. Prošlog petka tvrtka je podnijela zahtjev za stečaj, a njen izvršni direktor Sam Bankman-Fried dao je ostavku. Kolaps je pokrenuo istrage Ministarstva pravosuđa i Komisije za vrijednosne papire i burzu usmjerene na to je li FTX nepropisno koristio sredstva klijenata za podupiranje Alameda Researcha, trgovačke tvrtke koju je g. Bankman-Fried također osnovao.

Kolaps je ugrozio štednju stotina tisuća klijenata koji su položili svoje kripto udjele na FTX platformi. FTX je imao širok doseg u tvrtkama za kriptovalute, a njegov je kolaps izazvao šok u industriji. Prošli tjedan, kripto zajmodavac BlockFi — tvrtka koja je bila usko povezana s kripto carstvom gospodina Bankman-Frieda — rekao je da obustavlja rad. U srijedu je kripto tvrtka Genesis objavila da njezina vlastita posudbena podružnica zaustavlja povlačenja.

Bankman-Fried nije odgovorio na zahtjev za komentar New York Timesa.

Zahtjev za bankrot u četvrtak ponudio je prvi detaljan uvid u poslovanje FTX-a. I opisuje razinu disfunkcije koja nadilazi čak i neke od najpesimističnijih procjena ponuđenih u posljednjih tjedan i pol.

Ray je detaljno prošetao kroz mnoge korporativne greške i sumnjivo upravljanje, uključujući korištenje softvera za "prikrivanje zlouporabe sredstava korisnika". Rekao je da postoji "nedostatak neovisnog upravljanja" između FTX-a i Alamede, koja je bila u gotovo potpunom vlasništvu gospodina Bankman-Frieda.

Također je rekao da ne može vjerovati da su financijski izvještaji sastavljeni pod vodstvom gospodina Bankman-Frieda točni. "FTX Grupa nije vodila odgovarajuće knjige i evidenciju, ili sigurnosne kontrole, u pogledu svoje digitalne imovine", napisao je.

Alamedina tromjesečna financijska izvješća nikada nisu bila revidirana, rekao je. Ali prema financijskim informacijama u podnesku, Alameda je dao zajmove u ukupnom iznosu od oko 3,3 milijarde dolara gospodinu Bankman-Friedu i subjektu koji on kontrolira, te oko 600 milijuna dolara dvojici drugih rukovoditelja FTX-a, Nishadu Singhu i Ryanu Salameu.

Otkako je prošlog tjedna preuzeo dužnost, rekao je g. Ray, njegov je tim osigurao oko 740 milijuna dolara vrijedne kriptovalute koje pripadaju različitim dijelovima FTX-ovog poslovanja. No nazvao je tu svotu "samo djelićem" onoga što se nada povratu, rekavši da je tvrtka angažirala forenzičke analitičare i stručnjake za blockchain da pomognu u lociranju preostalih sredstava.

Tagovi: burza FTX, Binance, Alameda, John Jay Ray III, kriptovalute, John J. Ray, Sam Bankman-Fried,
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE