GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slučaj Kolindinog auta: Porezni zakon kršila i predsjednica

Slučaj Kolindinog auta: Porezni zakon kršila i predsjednica
KRŠENJE ZAKONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2015 / 11:12
Autor: Domagoj Margetić
ZAGREB - Prema odredbama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, te prema podacima iz javno dostupne imovinske kartice Kolinde Grabar Kitarović jasno proizlazi – carinske i porezne propise kršila je osobno i predsjednica države!

Naime, osim što je vozeći auto registriran u inozemstvu, iako mu je stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj i nije strani državljanin, više prekršaja iz Zakona o posebnom porezu na motorna vozila počinio Jakov Kitarović, protuzakonito se ponašala i sama Kolinda Grabar Kitarović. Sporno vozilo, Chrysler Town and Country belgijskih registarskih oznaka 1-HZH-317 osobno je vlasništvo predsjednice, a ne njezinog supruga.

Podaci iz imovinske kartice, koju je Kolinda Grabar Kitarović predala Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa 19. ožujka ove godine, u odjeljku o podacima o pokretninama koje se upisuju u javni registar naveden je osobni automobil, marke Chrysler Town and Country, godine proizvodnje 2010., vrijednosti od 130 tisuća kuna, stečen „kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, zaduženjem kod banke (kreditom), za koji je u rubrici „oblik vlasništva“ navedeno kako se radi o osobnom vlasništvu predsjednice, dok je u vlasništvu njezinog supruga upisan automobil Honda Civic iz 1998. godine, kojeg je stekao darovnim ugovorom.

Kako podaci u imovinskoj kartici u međuvremenu nisu promijenjeni, nego se na internetskim stranicama Povjerenstva nalazi upravo ovako ispunjena imovinska kartica KGK, očito je kako je sporni automobil kojim je počinjeno više prekršaja, odnosno kojim je predsjednička obitelj kršila porezne i carinske zakone Hrvatske, još uvijek u vlasništvu šefice države. Stoga je sasvim izvjesno kako je Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, osim Jakova Kitarovića, prekršila i osobno Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica Republike je u slučaju „Kolindin auto“ očito kršila zakon, te je sasvim izvjesno kako bi, ukoliko bi carinska uprava primijenila zakonom predviđeni nadzor u ovom slučaju i predsjednica i njezin suprug bili izloženi kažnjavanju u iznosu od preko stotinu tisuća kuna ponaosob, čime bi predsjednička familija ukoliko bi se radilo o najvišim propisanim kaznama dobila priliku u državni proračun uplatiti i preko 200 tisuća kuna.

Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, Jakov Kitarović, Chrysler Town and Country
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE