GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smanjena potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima u svibnju

Smanjena potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima u svibnju
SNAŽAN PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 11:11
Autor: Seebiz/h
BERLIN - Nove narudžbe u njemačkoj industriji snažno su pale u svibnju, prvi puta u ovoj godini, odražavajući naglo slabljenje potražnje iz zemalja izvan eurozone i smanjenu nabavu strojeva i intermedijarnih dobara, pokazali su podaci statističkog ureda.

Nove su narudžbe u industriji najvećeg europskog gospodarstva u svibnju pale 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su porasle 1,2 posto, izvijestio je Destatis.

Inozemna potražnja smanjena je 6,7 posto, pritisnuta 9,3-postotnim padom narudžbi iz zemalja izvan eurozone. Domaća potražnja porasla je za 0,9 posto.

Potražnja za kapitalnim dobrima, poput strojeva i vozila, pala je za 4,6 posto, dok su se narudžbe intermedijarnih dobara smanjile za 3,6 posto, pokazuju podaci.

Porasle su samo narudžbe potrošačkih dobara, za 3,9 posto u odnosu na travanj.

Narudžbe su pale na mjesečnoj razini prvi puta u ovoj godini, ali su još uvijek više no što su bile u pretkriznom razdoblju, ističe ministarstvo gospodarstva i energetike.

Prevagnula je slabija inozemna potražnja, i to ponajprije u automobilskoj industriji, koja je zapravo bilježila normalizaciju u usporedbi s travnjem kada je bilježila 10,6-postotni skok narudžbi, ističu u ministarstvu..

Njemačko se gospodarstvo u prvom tromjesečju smanjilo za 1,8 posto jer su ograničenja uvedena u studenome prošle godine prigušila potrošnju kućanstava, a nestašica sirovina prouzročila je zastoje u proizvodnji, podsjeća Reuters.

Iz Federacije njemačke industrije upozorili su danas i na ograničenja ulaska u SAD.

"Neke njemačke tvrtke nestrpljivo čekaju da se njihovim radnicima odobri ulazak u SAD radi održavanja, popravaka i ostalih usluga povezanih s proizvodnjom", naglasio je u razgovoru za dpa dužnosnik BDI Wolfgang Niedermark.

"Proizvodnja u SAD-u, o kojoj ovise brojni američki poslovi, pati zbog ograničenja pri ulasku ", naglasio je Niedermark.

Europska unija ublažila je ograničenja za putnike koji dolaze iz SAD-a, ali ograničenja za putovanja iz schengenske zone koja pokriva veći dio EU-a još su uvijek na snazi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden mogli bi razmotriti to pitanje na sastanku zakazanom krajem mjeseca u Washingtonu, rekao je Niedermark.

Kritizirao je neravnopravan tretman putnika i dodao da su dopuštene iznimke Washingtona neadekvatne.

"Američki kabinet trebao bi u kratkom roku ublažiti ograničenja ulaska za poslovne putnike iz Njemačke i schengenskog područja", poručio je dužnosnik udruženja njemačke industrije.

Njemačke tvrtke čine treću po veličini grupu stranih poslodavaca u SAD-u, s oko 860.000 radnih mjesta, navodi BDI.

Tagovi: Njemačka, industrija, smanjenja potražnje, automobilska industrija, SAD
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE