GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica

Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica
IZJAVA DANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - U nizu zanimljivih stavova koje smo danas mogli pročitati o kretanjima na svjetskim tržištima kapitala, donosimo ono najoriginalnije.

Cole Smead, predsjednik i portfolio menadžer Smead Capital Managementa kaže kako su za sulude valuacije dionica odgovorni "mladi i glupi" investitori.

Trenutno, naime, investitori plaćaju premiju od 22 puta buduće zarade kako bi kupili dionice iz sastava indeksa S&Pb 500. To je čak 50 posto veća valuacija u odnosu na desetogodišnji prosjek.

Odnos terminske cijene i dobiti (P / E) dijeli trenutnu cijenu dionice tvrtke s procijenjenom budućom zaradom po dionici (EPS).

Velik dio tržišnog skoka koji je američku referentnu vrijednost s teritorija korekcije iz ožujka doveo do najviše razine u kolovozu bio je potaknut tehnološkim dionicama i bikovskim tržištem opcija.

„Kupnja koja se dogodila u kolovozu i rujnu desetogodišnji je fenomen kakav nikada nismo vidjeli, među milenijalcima i u riziku među ljudima koji ne žele posjedovati obveznice i žele posjedovati preskupu američku kvalitetu tvrtke, rekordnih je razmjera ”, rekao je Smead u četvrtak za CNBC-ev „Squawk Box Europe”.

Dodao je da su trenutne procjene primjer "neuspjeha na burzi" koji su po prvi puta pokrenuli milenijalci koji špekuliraju na burzi. Smead predviđa da bi tržišta mogla biti u padu, jer unatoč monetarnoj politici koja drži na životu kreditna tržišta, Federalne rezerve "ne mogu spasiti tržište dionica".

“Kupuju bikovske call opcije koje ističu unutar dva tjedna. Bilo je (500 milijardi USD) bikovskih call opcija koje su mali kupci u maloprodaji kupili u četiri tjedna - rekao je Smead.

Opcija poziva je ugovor između kupca i prodavatelja poziva o razmjeni vrijednosnog papira, u ovom slučaju dionice, po dogovorenoj cijeni.

“Još ’99. to je bilo 100 milijardi dolara, 2007. bilo je 100 milijardi. To rade mladi, glupi ulagači i kad market makeri vide one (pozive koji kupuju) vani, prodaju taj poziv toj osobi i oni kupuju dionice ”, dodao je Smead.

Sugerirao je da je štetna i spremnost bogatih investitora i baby boom generacije da "indeks dovedu do pogreške" i preplate poznate američke tvrtke kao što su Costco i Microsoft.

"Microsoft je prekrasna tvrtka, ali trgovati na razinama od 40 puta većom zaradom postoji 0% šanse da to u narednih deset godina proizvede bogatstvo koje će zadovoljiti njegove potrebe."

Tagovi: tržište kapitala, Cole Smead, Smead Capital Management, Microsoft, Costco, tržište dionica, Wall Street, call opcije,
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE