GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan oporavak domaćeg leasing tržišta

Snažan oporavak domaćeg leasing tržišta
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što su leasing društva u Hrvatskoj uspješno prebrodila korona krizu 2020., podnijevši značajan teret kroz poduzete mjere prema svojim klijentima u cilju ublažavanja posljedica ekonomske situacije, njihovo tržište tijekom 2021. i 2022. snažno se oporavilo uz stabilne izglede, istaknuto je u petak na skupu povodom 20. obljetnice Udruženja leasing društava HGK.

Na domaćem leasing tržištu danas djeluje 15 leasing društava, s ukupnom aktivom od 22,2 milijarde kuna. Ukupna vrijednost novozaključenih ugovora u prvih devet mjeseci 2022. godine premašila je 8 milijardi kuna, što je rast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u priopćenju HGK.

"Danas je leasing nezaobilazan financijski proizvod, posebno u segmentu financiranja vozila. Hrvatska gospodarska komora svih ovih godina pružala je i nastavit će pružati podršku Udruženju u njegovim aktivnostima na promicanju i zaštiti interesa leasing društava te razvoju i unaprjeđenju hrvatskog leasing tržišta", istaknuo je potpredsjednik HGK Tomislav Radoš na skupu.


Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih tržišta (Hanfa) Ante Žigman naglasio je kako nakon uspješno prevladane korona krize, leasing društva u Hrvatskoj spremno dočekuju izazove u 2023. godini, kao i uvođenje eura. Pritom im kapitalna adekvatnost raste i jamči stabilnost, a raste i broj novih ugovora, dok je udio 'loših' plasmana u padu.

"Očekivani rast kamatnih stopa zbog rasta Euribora klijenti leasing društava će lakše podnijeti jer je 70 posto njihovih plasmana ugovoreno uz fiksnu kamatnu stopu, a ulaskom u europodručje ostaju i bez valutnog rizika. U tim okolnostima leasing tržište će najviše ovisiti o prilagodbi korporativnog sektora i građana na nove gospodarske okolnosti, primarno uzrokovane inflacijom", naveo je Žigman.

Kako je istaknuo, Hanfa je nakon nadzora koji su otkrili nepravilnosti u prošlosti intenzivno pripremala leasing društva da ugovaranje usluga i iskazivanje cijena ubuduće bude što transparentnije i jasnije potrošačima. To se prije svega odnosi na promjene kamatnih stopa i naknada te da u trenutku ugovaranja usluga, potrošači raspolažu bitnim informacijama kako bi razumjeli svoja prava i obveze.

"Za leasing društva također postoji potencijal rasta i zbog energetske tranzicije cjelokupnog voznog parka te razvoja turizma i s njime povezanim gospodarskim djelatnostima. Nakon prvih 20 godina možemo zaključiti da se tržište konsolidiralo, prebrodilo sve važnije krize i preusmjerilo na ponudu prilagođenu višim standardima Europske Unije", zaključio je Žigman.

Predsjednica Udruženja leasing društava i predsjednica Uprave UniCredit Leasing Croatia Gordana Martinović osvrnula se na najznačajnije aktivnosti Udruženja, istaknuvši posebno inicijative potpore klijentima u razdoblju pandemije i potresa, kao i zajedničku suradnju članica u pripremi uvođenja eura.

"Leasing društva mogu biti značajni nositelji promjena koje donosi zelena tranzicija i digitalna transformacija s ciljem stvaranja nove dodane vrijednosti za gospodarstvo. Zajedničkim djelovanjem s ministarstvima, regulatorom i ostalim dionicima nastavit ćemo raditi na izvrsnosti struke s ciljem daljnjeg razvoja leasing tržišta“, kazala je Martinović.

Tagovi: leasing, leasing tržište, UniCredit Leasing Croatia, Gordana Martinović
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
NEW YORK - Američki su indeksi porasli drugi uzastopni dan, a čini se da su investitori odagnali strahove u vezi bankarske krize.
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
POBOLJŠANJE
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
BERLIN - Problem s nabavom materijala za rad u njemačkoj industriji osjetno jenjava, pa se u ožujku 41,6 posto njemačkih tvrtki žalilo na uska grla u opskrbnim lancima, upola manje nego prethodni mjesec, objavio je u četvrtak institut Ifo.
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
LJUBLJANA - Indeks najvažnijih kompanija na Ljubljanskoj burzi SBI TOP porastao je danas za 1,22 posto.
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Četvrti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Četvrtak je na Zagrebačkoj burzi donio četvrti uzastopni rast CROBEX-a uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE