GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu

Snažan pad pogodio i Beogradsku berzu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 21:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Snažan pad akcija je, osim na svetskim tržištima kapitala, registrovan prvog trgovačkog dana u nedelji i na Beogradskoj berzi, gurnivši BELEX indekse na negativnu teritoriju.

Najveći gubitnik je bila Valjaonica bakra Sevojno.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 44,3 miliona dinara (377,3 hiljade evra).

Indeks BELEX 15 je izgubio 1,0 odsto vrednosti spustivši se na 801,69 poena, a BELEXlajn je potonuo za 0,8 procenata na 1.740,74 poena.

Najveći promet je zabeležila akcija Naftne industrije Srbije, 4,8 miliona dinara po ceni od 739 dinara, za 0,1 odsto nižoj nego na kraju prošle nedelje.

Prioritetna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ se zadržala na nivou od 6.201 dinara i isprometovana je za 1,7 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je registrovalo rast cene, i to za 0,6 procenata na 7.000 dinara, uz trgovanje vredno 1,4 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je pao za gotovo 3,7 odsto na 1.000 dinara, uz realizaciju od oko 0,4 miliona dinara, dok je akcija „Fintel energije“ zaključena u minusi od 3,0 procenta na 650 dinara, a istrgovana je za manje od 0,2 miliona dinara.

Veliki gubitak, od 5,8 posto, zabeležila je akcija Energoprojekt holdinga, koja je ostvarila promet nešto veći od 0,1 milion dinara, dok se na čelu liste gubitnika našla Valjaonica bakra Sevojno s padom od čak 10 procenata na 2.700 dinara, uz zanemarljivo trgovanje.

Odličan promet su na MTP tržištu ostvarile akcije „Poljoprivrednog dobra Zaječar“ u zinsou od čak 25,3 miliona dinara, uz rast cene od skoro 1,9 posto na 10.600 dinara.

Akcije Duvanske industrija Čoka su u blok trgovanju isprometovane za 9,3 miliona dinara po ceni od 2.500 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 36,01 odsto, pri čemu u kupovini 9,53 procenta a u prodaji 62,49 posto.

Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Dunav osiguranje, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Jedinstvo Sevojno, Energoprojekt Holding
PROČITAJ I OVO
SAD: Evo koje su namirnice najviše poskupjele
POSKUPLJENJA
SAD: Evo koje su namirnice najviše poskupjele
WASHINGTON - Tijekom posljednjih 12 mjeseci cijene prehrambenih proizvoda porasle su 13,1%, što je najveći godišnji porast cijena od ožujka 1979., objavio je prošli tjedan američki Zavod za statistiku rada.
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
SIROVINE
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
ZAGREB - Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti.
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
PRIHODI
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
ZAGREB - Ukupni prihodi od turizma, procjenjuje HNB, mogli bi iznositi 11,3 milijarde eura, gotovo četvrtinu više nego lani (9,1 milijardu eura).
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
PRESKUPI
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
OPATIJA – Termin ferragosto, koji su hrvatski turistički djelatnici prihvatili kao sinonim za dolaske talijanskih gostiju u kolovozu, sve je više izvan upotrebe.
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
RUDARENJE
Zarada rudara bitcoina ponovo raste
NEW YORK - Industrija rudarenja bitcoina pretrpjela je ogromne financijske turbulencije tijekom 2022. godine jer je dugotrajno medvjeđe tržište izravno utjecalo na njihovu zaradu iskazanu u dolarima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE