GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje

Snažan rast BDI Indexa signalizira oporavak potražnje
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 18:49
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Ovih je dana aktualna tema performansi BDI Indexa koji se snažno oporavio nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Baltic Dry Index ili BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim teretom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, upotreba ovog indeksa kao pokazatelja varijacija je teme koju je Charles Dow nametnuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza podrazumijeva buduću trgovinu, pišu analitičari InterCapitala.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

KIndeks BDI potonuo je početkom 2020. godine na gotovo najnižu razinu u deset godina, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je zaustavljena globalna trgovina. Međutim, kako je pronalazak cjepiva potaknuo optimizam, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već je indeks prekjučer zatvorio na 1.540 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.257,95 bodova. To ukazuje na očekivanje potražnje i budućeg rasta.

Iako indeks BDI raste, cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera pokazuju mješovitu sliku. Dionica s najboljim rezultatima od početka 2020. bila je Alpha Adriatic čija je cijena dionice trenutno porasla za 24%, dok su dionice Jadroplova ostale nepromijenjene. S druge strane, cijena dionice Atlantske plovidbe ostaje ispod razine viđene početkom 2020. godine (-53,9%)

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE