GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu

Snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2021 / 08:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je podatke o noćenjima i dolascima turista tijekom lipnja i potvrdio nastavak visokih stopa rasta.

S početkom lipnja započela je polagana normalizacija putovanja i popuštanje epidemioloških mjera koje su u odnosu na 2020. ionako bile blaže. U lipnju je ostvareno 1,371 tisuće dolazaka i 6,518 tis noćenja turista, što je 71,8% odnosno 81,6% više u odnosu isto razdoblje lani. Pri tome su domaći turisti ostvarili 275 tisuće dolazaka i 854 tisuće noćenja dok su strani turisti ostvarili 1,095 tisuća dolazaka i 5,663 tisuća noćenja.

Međutim u odnosu na lipanj 2019. koja je predstavljala jednu od najboljih godina za hrvatski turizam, ostvareno je 53% manje dolazaka turista te 50% manje noćenja turista. Najviše dolazaka i noćenja stranih turista u lipnju ostvarili su gosti iz Njemačke, 26,7% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Slijede noćenja turista iz Slovenije (14,7%), Austrije (12,4%), Poljske (12,0%), Češke (9,0%) te Mađarske (3,5%).

Prema strukturi smještajnih kapaciteta, najviše noćenja turista ostvareno je u skupini Odmarališta i slični objekti za kraći odmor, i to gotovo 3 milijuna noćenja odnosno 45,4% od ukupno ostvarenih noćenja. Kumulativno, u razdoblju od siječnja do lipnja ostvareno je 2,323 tisuće dolazaka i 9,542 tisuće noćenja, što je porast dolazaka za 58%, i porast noćenja turista za 82% u odnosu na prvih šest mjeseci 2020.

Međutim u prvih šest mjeseci 2021. ostvareno je 64% manje dolazaka i 57% manje noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2019.Blaže epidemiološke mjere u Europi i trend putovanja prema poznatim, bliskim, sigurnim i pouzdanim odredištima uz kulturna i prirodna bogatstva neki su od čimbenika koji su pridonijeli ovogodišnjim solidnim brojkama. Uz to konkurentne turističke zemlje suočile su se razmjeno rano s zamjetnim pogoršanjem epidemiološke situacije uslijed širenja delta soja korona virusa te elementarnim nepogodama.

Prema već objavljenim informacijama tijeku turističke sezone HTZ-a, solidne brojke fizičkih pokazatelja u turizmu se nastavljaju i u srpnju potvrđujući tako očekivanja da bi Hrvatska tijekom 2021. godine zaista mogla dosegnuti 70 posto noćenja iz 2019. Naime, prema HTZ-u u srpnju je ostvareno 35% više noćenja te 55% više dolazaka turista na godišnjoj razini, a nastavak takve dinamike očekujemo u kolovozu. Post sezona i daljnje predviđanje pod utjecajem su neizvjesnosti oko razvoja epidemiološke situacije u Europi i popratnih mjera.

Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE