GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta

Sokobanja: Rasprodato 95 odsto kapaciteta
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 21:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.

Trećina aprilskih gostiju bila je u Vojvodini, a najlošiju posetu zabeležio je Beograd.

Pad broja gostiju u najvećim gradovima Beogradu i Novom Sadu je na nivou od 99 odsto, u banjama 98 odsto, a na planinama situacija je bila najlošija – gostiju je bilo za 99,2 odsto manje nego u aprilu 2019.

U većini banja, prema podacima RZS, nije bilo nijednog gosta prošlog meseca, u Sokobanji ih je bilo 572, na Paliću 216 i Banji Koviljači 102.

Na planinama turista je bilo samo na Divčibarama, njih 76, šestoro na Zlataru i troje na Staroj planini. Manje katastrofalan, ali opet daleko od dobrog je podatak da je za prva četiri meseca ove godine u Srbiji bilo više od pola miliona turista, što je za 38 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U Ministarstvu trgovine i turizma za Danas kažu da se nakon što je zbog epidemije virusa korona Vlada odlučila da domaći turizam stimuliše sa dodatnih 400.000 vaučera, za njih do kraja maja prijavilo 56.825 građana. Prvih 160.000 vaučera ove godine podeljeno je do kraja februara.

„Najposećenije destinacije su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom i Lukovska banja i Medveđa“, ističu u Ministarstvu, napominjući da je prethodnih godina veliko interesovanje bilo i za Sijarinsku banju, Kopaonik, Divčibare, Palićko jezero, Srebrno jezero, Zlatar, Taru i Gornju Trepču. U Ministarstvu podsećaju i da se za preostalu količinu vaučera, u vrednosti od 5.000 dinara, građani mogu prijaviti do 15. oktobra ove godine.

Uprkos ogromnoj šteti koju je kriza nanela domaćem turizmu, turistički radnici iz dve top destinacije u Srbiji nadaju se da bi letnja sezona mogla da popravi situaciju i možda izvuče celu godinu.

Tagovi: Sokobanja, Vrnjačka Banja, turizam u Srbiji, Stara planina, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom, Lukovska banja
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE