BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P" /> BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P"> Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste | SEEbiz.eu

Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste

Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 11:08
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P

oljoprivrednik Dejan Ivanišević iz Kisača, je za agenciju Beta izjavio kako je ove godine pod sojom imao deset hektara, a prodao je urod po cijeni od 45 dinara po kilogramu i, ako ne računa njegov rad i amortizaciju strojeva, jedva će pokriti troškove proizvodnje te uljarice. 

Prosječan prinos po hektaru ove godine na mojim njivama je tri tone, a troškovi sjetve jednog hektara su bili oko 140.000 dinara. Ako ne računam svoj rad i amortizaciju mehanizacije možda ću pokriti troškove“, rekao je Ivanišević. 

Na pad cijene domaće soje, prema riječima poljoprivrednika, sigurno utječe i nagli skok uvoza. U Srbiju je, prema podacima sa carine, za posljednjih godinu dana, (2022/2023) uvezeno 161.000 tona, 2021/2022 uvezeno je 60.500 tona, a godinu dana ranije samo 2.200 tona. Sličnim tempom pada i izvoz soje, od žetve prošle godine do žetve ove godine izvezeno je samo 4.200 tona, a godinu dana ranije 31.200 tona. 

Izvoz sojine sačme, koja je primarni proizvod, odnosno prva prerađevina i trebalo bi da donosi veću zaradu za razliku od soje koja je sirovina, stagnira. Od prošle do ove godine izvezeno je 32.200 tona sojine sačme, samo 1.000 tona više nego 2021/2022 godine. 

Ivanišević je rekao kako će ove godine od proizvodnje soje imati "nulu" od zarade, ali se ispostavilo da je to još i dobro jer će na pšenici i kukuruzu imati "minus". 

Na proizvodnji pšenice sam u minusu za 200 eura po hektaru, slično će biti i sa kukuruzom, pa mi je ta nula od zarade na soji bolja nego minus“, rekao je Ivanišević. Ipak, kako je istakao, posijat će soju i naredne godine zbog plodoreda, ali neće uzimati tuđu zemlju u zakup. Dodaje kako će pokušati da se i naredne godine bavi poljoprivredom jer je zadužen kreditima, zbog čega će morati prodati dio zemlje. Poljoprivrednik Nenad Radin iz okoline Sombora rekao je da je imao deset hektara soje i da će mu zarada biti 10.000 dinara po hektaru jer ima dobar prinos od 3,5 tona po hektaru.Svi koji imaju manji prinos od toga su u gubicima. Pod ovako katastrofalnim uvjetima nema smisla raditi“, rekao je Radin.  

Tagovi: soja, hrana, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Američke tvornice pretrpjele veliki pad narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Američke tvornice pretrpjele veliki pad narudžbi u listopadu
WASHNGTON - Nove narudžbe u američkim tvornicama pale su 3,6 posto na mjesečnoj razini u listopadu na najnižu razinu od travnja 2020., izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine. Istodobno je Ministarstvo trgovine naložilo revidiranje podataka za rujanski mjesečni rast s 2,8 na 2,3 posto.
Zagrebačka burza: Tjedan započeo rastom indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Tjedan započeo rastom indeksa
ZAGREB - ndeksi su tjedan započeli plusevima: CROBEX je ojačao 0,59 posto, a njegova uža inačica CROBEX10 za gotovo duplo jačih 1,09 posto.
Pad broja zaposlenih u industriji
TRŽIŠTE RADA
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - U domaćoj industriji u ovogodišnjem listopadu bilo je zaposleno 0,1 posto više ljudi nego u rujnu, dok je u usporedbi s listopadom lani broj zaposlenih pao za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Manje pšenice na srpskim njivama
POLJOPRIVREDA
Manje pšenice na srpskim njivama
BEOGRAD - Na srpskim njivama manje pšenice, upitni prinosi i kvaliteta uroda
Zlato na rekordnih 2.100 dolara, analiičari kaži da će se rast nastaviti
REKORDI
Zlato na rekordnih 2.100 dolara, analiičari kaži da će se rast nastaviti
NEW YORK - Cijene zlata ostvarile su novi rekord u ponedjeljak, drugi dan zaredom — s spot cijenama koje su dosegle 2100 dolara dok se čini da će se globalna navala za polugama nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE