GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbiju na putu ka EU ne koči Hrvatska nego blliskost sa Rusijom

Srbiju na putu ka EU ne koči Hrvatska nego blliskost sa Rusijom
DIPLOMATSKI IZVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2016 / 11:55
Autor: SEEbiz / Danas
BEOGRAD - Srbiju na putu ka EU koči velika bliskost sa Rusijom, ne hrvatski zahtevi, rečeno je za Danas u diplomatskim izvorima u Briselu i Beogradu.
Iako je zeleno svetlo Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 dobra vest, to nikako neće umanjiti zahteve Zagreba, ali i ostalih zemalja članica EU za njihovo ispunjavanje.

Oni dodaju da je pred Srbijom i dalje niz otvorenih pitanja koje Hrvatska, Bugarska, Rumunija, ali i baltičke zemlje, kada je reč o ostalim poglavljima mogu stavljati na dnevni red tokom procesa pregovora i usporavati ga.

Sagovonici Danasa navode primer Crne Gore koje veoma brzo otvara poglavlja, i navode da je u njoj potpuno drgačiji politički stav, jer se Podgorica distancirala od Moskve, uvevši joj sankcije Rusiji, i samim tim sebi omogućila brzo otvaranje vrata i EU i NATO.Danas je u Briselu je postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Hrvatska se saglasila sa tim, kao poslednja od 28 zemalja članica, koje su to prethodno učinile. To zapravo znači da Zagreb više ne blokira Beograd na putu ka EU.

"Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, kaže za Danas da mu je izrazito drago što se Hrvatska saglasila da bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Donošenjem odluka da se otvori poglavlje 23 govori o tome da je došlo do formulacije prihvatljive svim stranama kojim su hrvatski uvjeti uvršteni u pregovarački proces, čime je Hrvatska vlada prihvatila činjenicu da će otvaranjem poglavlja lakše riješiti otvorena pitanja sa Srbijom", ističe naš sagovornik.

Juratović, koji je u ponedeljak u Beogradu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ukazuje da je ovim otvaranjem poglavlja Srbija "napravila veliki korak na putu integracija u EU, za koji Srbija i zemlje u regiji nemaju alternativu, a koji ujedno znači mir i prosperitet cijelog Zapadnog Balkana".

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, navodi za Danas da "svakako" pozdravlja dogovor koji je sa Hrvatskom postignut.

"Evropska unija ne bi nikada smela da bude poligon koji se koristi za rešavanje bilateralnih pitanja ili nerešenih pitanja iz prošlosti. To je u neku ruku i odraz nerazumevanja ideje EU. Mislim da svi težimo ka ujedinjenju, slozi i solidarnosti, ne ka naglašavanju razlika i nadmoći. Volela bih da se poglavlje 23 što pre otvori i da Srbija snažnim korakom zakorača prema usvajanju pravne tekovine na ovom području. Mislim da je absolutno logično i više nego jasno da je kako Evropi tako i regionu Zapadnog Balkana potrebna jaka i uspešna Srbija, gde vladaju pravo i zakonje i gde se poštuju temeljna ljudska prava. Zbog toga sam ubeđena da Srbiju treba na tom putu podržati, a ne sputavati", konstatuje Fajon.

Ona naglašava da je kao izvestilac iz senke svoje političke grupe u EP nastaviti da deluje "u pravcu da se ubrza put Srbije prema EU, međutim ponavljam da u velikoj meri to zavisi i od dinamike kojom Srbija sprovodi reforme i unapređuje zakone".

Knut Flekenštajn, član Spoljnopolitičkog odbora EP, takođe podržava otvaranje poglavlja. On podseća za Danas da su poglavlja 23 i 24 "veoma važna za ceo proces pridruživanja EU, pa je potrebno da budu otvorena na početku pregovora".

Tagovi: pregovori Srbije i EU, Tanja Fajon
PROČITAJ I OVO
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak su indeksi ojačali, prekinuvši 2-dnevni pad, no uz vrlo skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća kompanija.
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će nove restriktivne mjere zbog rekordnog rasta novozaraženih koronavirusom usporiti oporavak gospodarstava.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog neumoljivog širenja koronavirusa u svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE