GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbiju na putu ka EU ne koči Hrvatska nego blliskost sa Rusijom

Srbiju na putu ka EU ne koči Hrvatska nego blliskost sa Rusijom
DIPLOMATSKI IZVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2016 / 11:55
Autor: SEEbiz / Danas
BEOGRAD - Srbiju na putu ka EU koči velika bliskost sa Rusijom, ne hrvatski zahtevi, rečeno je za Danas u diplomatskim izvorima u Briselu i Beogradu.
Iako je zeleno svetlo Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 dobra vest, to nikako neće umanjiti zahteve Zagreba, ali i ostalih zemalja članica EU za njihovo ispunjavanje.

Oni dodaju da je pred Srbijom i dalje niz otvorenih pitanja koje Hrvatska, Bugarska, Rumunija, ali i baltičke zemlje, kada je reč o ostalim poglavljima mogu stavljati na dnevni red tokom procesa pregovora i usporavati ga.

Sagovonici Danasa navode primer Crne Gore koje veoma brzo otvara poglavlja, i navode da je u njoj potpuno drgačiji politički stav, jer se Podgorica distancirala od Moskve, uvevši joj sankcije Rusiji, i samim tim sebi omogućila brzo otvaranje vrata i EU i NATO.Danas je u Briselu je postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Hrvatska se saglasila sa tim, kao poslednja od 28 zemalja članica, koje su to prethodno učinile. To zapravo znači da Zagreb više ne blokira Beograd na putu ka EU.

"Ambasador Hrvatske je na početku sastanka dostavio pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja, a nakon toga postignut je dogovor ambasadora 28 članica da otvore poglavlje u pregovorima sa Srbijom", rekao je portparol zadužen za ekonomska, finansijska pitanja i spoljne poslove Saveta EU Fransoa Hed nakon sednice Komiteta stalnih predstavnika (COREPER).

Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, kaže za Danas da mu je izrazito drago što se Hrvatska saglasila da bude otvoreno poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Donošenjem odluka da se otvori poglavlje 23 govori o tome da je došlo do formulacije prihvatljive svim stranama kojim su hrvatski uvjeti uvršteni u pregovarački proces, čime je Hrvatska vlada prihvatila činjenicu da će otvaranjem poglavlja lakše riješiti otvorena pitanja sa Srbijom", ističe naš sagovornik.

Juratović, koji je u ponedeljak u Beogradu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ukazuje da je ovim otvaranjem poglavlja Srbija "napravila veliki korak na putu integracija u EU, za koji Srbija i zemlje u regiji nemaju alternativu, a koji ujedno znači mir i prosperitet cijelog Zapadnog Balkana".

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, navodi za Danas da "svakako" pozdravlja dogovor koji je sa Hrvatskom postignut.

"Evropska unija ne bi nikada smela da bude poligon koji se koristi za rešavanje bilateralnih pitanja ili nerešenih pitanja iz prošlosti. To je u neku ruku i odraz nerazumevanja ideje EU. Mislim da svi težimo ka ujedinjenju, slozi i solidarnosti, ne ka naglašavanju razlika i nadmoći. Volela bih da se poglavlje 23 što pre otvori i da Srbija snažnim korakom zakorača prema usvajanju pravne tekovine na ovom području. Mislim da je absolutno logično i više nego jasno da je kako Evropi tako i regionu Zapadnog Balkana potrebna jaka i uspešna Srbija, gde vladaju pravo i zakonje i gde se poštuju temeljna ljudska prava. Zbog toga sam ubeđena da Srbiju treba na tom putu podržati, a ne sputavati", konstatuje Fajon.

Ona naglašava da je kao izvestilac iz senke svoje političke grupe u EP nastaviti da deluje "u pravcu da se ubrza put Srbije prema EU, međutim ponavljam da u velikoj meri to zavisi i od dinamike kojom Srbija sprovodi reforme i unapređuje zakone".

Knut Flekenštajn, član Spoljnopolitičkog odbora EP, takođe podržava otvaranje poglavlja. On podseća za Danas da su poglavlja 23 i 24 "veoma važna za ceo proces pridruživanja EU, pa je potrebno da budu otvorena na početku pregovora".

Tagovi: pregovori Srbije i EU, Tanja Fajon
PROČITAJ I OVO
EU želi smanjiti dominaciju dolara
STRATEŠKI
EU želi smanjiti dominaciju dolara
BRUXELLES - Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.
Azijska tržišta: Kineski indeksi skaču zbog odličnog podatka o BDP-u
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski indeksi skaču zbog odličnog podatka o BDP-u
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, no na kineskim su porasle jer je ulagače ohrabrio veći nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju.
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
SMETLIŠTE
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
NEW YORK - Britanac James Howells izbacio je hard disk svog računala prije dosta godina dok je čistio svoj ured, a na kojem je imao ključ za kriptovalute. Na tom je hard disku imao spremljenih 7.500 bitcoina.
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
MISTERIJ
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
NEW YORK - Stefan Thomas spremio je bitcoine na USB i zaštitio ih lozinkom. Međutim, lozinku je sada zaboravio, pa svom ulaganju jednostavno ne može pristupiti.
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa i slabih makroekonomskih pokazatelja splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE