GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpska vina izvozni adut na tržištu Kine

Srpska vina izvozni adut na tržištu Kine
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 10:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Međunarodni Sajam uvoza u Šangaju koji se ovaj tjedan održava, test je za srpsko gospodarstvo, budući da će nakon ovog skupa biti sigurno jasnije koji će to od više tisuća proizvoda za koje se najavljuje bescarinski izvoz imati u budućnosti najbolju prohodnost na kineskom tržištu.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, a 66% proizvoda bit će odmah oslobođeno carina. Kako je objašnjeno, na većinu njih od svibnja ili lipnja iduće godine, kada ugovor bude stupio na snagu, više se neće plaćati međusobne carine. Sporazum podrazumijeva da Srbija neće više imati carine koje su sada izuzetno visoke, što je posebno važno za srpske poljoprivredne proizvode. Sporazum predviđa da za neke proizvode (11,4%) od onog što se izvozi liberalizacija nastupi nakon pet godina, za neke (11,2%) poslije 10 godina, neke druge (0,7%) pak nakon 15 godina, dok će 10,1% proizvoda biti izuzeto iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kako je ranije objavilo Ministarstvo poljoprivrede, danom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, Srbija će dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za svježe jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suho grožđe, sjemensku raž, ječam, sjeme suncokreta, sjeme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone.

Bez carine će se izvoziti i smrznute maline, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, kukuruz šećerac, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, svježe i sušeno bilje za industriju, goveđa koža. Kako je objašnjeno, svi ovi proizvodi čine oko 60 posto ukupne razmjene sa Kinom.

Jedan od najvećih srpskih aduta za kinesko tržište moglo bi biti vino koje će se bez carina u potpunosti izvoziti za pet godina - carina će se smanjivati postupno svake godine po 20 posto.

Stevan Rajta, direktor Savez vinara i vinogradara Srbije, kaže za Politiku kako trenutno carina za izvoz vina u tu zemlju iznosi 42% što uz troškove transporta znatno poskupljuje ovaj proizvod.

Tagovi: SRPSKA VINA, VINA, kINA, nr kINA, IZVOZ
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE