GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpske banke u 2013. izgubile 18 miliona evra

Srpske banke u 2013. izgubile 18 miliona evra
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2014 / 15:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Generalni sekrtetar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da su banke u 2013. godini ostrvarile gubitak od 18 miliona evra.
Dugalić je na predstavljaju najnovijeg izveštaja kreditnog biroa UBS istakao da su podaci sa kraja godine ukazali da dobit banaka između dva i tri odsto, ali da je to na kraju decembra ipak korigovano i da su banke u gubitku.

Za to je, prema njegovim rečima, "zaslužan" prvo pad kamata na kredite, a drugo smanjenje kreditne aktivnosti za oko 10 odsto i indirektni otpis plasmana na kraju godine.

Podaci su takvi da je 31.12.2013. godine 15 banaka ostvarilo gubitak, uključujući i Univerzal banku, dok je 15 banaka poslovalo pozitivno.

Prema njegovim rečima, banke su u Srbiji prvi put ostvarile profit 2005. dok su pre toga poslovale s velikim gubicima. Stopa prinosa na kapital je 2005. (pre plaćanja poreza) kako je naveo, iznosila 5,3 odsto, naredne godine bila je 7,7, a u 2007. godini 7,2 odsto, a u 2008. ostvarena je najveća stopa prinosa od 8,3 odsto. Podaci UBS su pokazali da se već 2009. stopa prinosa na kapital prepolovila i iznosila je 4,5 odsto, 2010. - 5,1 odsto, u naredne dve godine tek 0,2, odosno, 1,9 odsto, dok je u 2013. godini zabeležen gubitak.

Dugalić je podsetio da su od 2002. godine u Srbiju počele da dolaze banke sa stranim kapitalom, a kako je rekao, od te godine zaključno sa 2013, one su ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od 1,551 milijardu evra (pre oporezivanja).

U tom periodu su, kaže on, banke zabeležile i gubitak u iznosu od 537 miliona evra, što znači da je neto dobit koju su banke ostvarile u tih 12 godina iznosila 1,14 milijardi evra.

"Prošle godine su samo tri kompanije u Srbiji zaradile oko pola milijarde evra i svi kažu da je to odlično, ali kad banke zarade dva puta više za 12 godina, onda kažu kako one pljačkaju narod. Pa kako to?!", zapitao se Dugalić.

Ukazujući da nije problem da banke daju kredite, ali je postavio pitanje - kome.

Postoje uslovi koje propisuje NBS i postoji klasifikacija preduzeća, rekao je Dugalić i dodao da ako je firma na primer bila u blokadi, onda ona ne spada u kategoriju A, nego recimo, u kategoriju D, gde je trošak banke daleko veći.

"Ako banka firmi iz kategorije D odobri milion evra kredita, isto toliko mora da odvoji i na ime rezervacije. Za kategoriju A rezervacija nije potrebna", rekao je Dugalić.

On je istakao da je koeficijent likvidnosti banaka 2,5 ( bazelski minimum je jedan) što znači da banke raspolažu novcem u svakom trenutku kad klijent dođe.

"Dobro je što su u svakom trenutku banke likvidne, a s druge strane loša je prevelika likvidnost, jer je mnogo para umrtvljeno i nije plasirano kroz kredite", poručio je Dugalić.

Tagovi: srpske banke, banke u Srbiji, Veroljub Dugalić, Udruženje banaka Srbije, Narodna banka Srbije, NBS
PROČITAJ I OVO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
MESO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
BEOGRAD - Prema procenama udruženja potrošača, dnevno je za osnovne životne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara, bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u samouslugu, kažu potrošači. Cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
MANJINSKI PARTNER
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
BEOGRAD - Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
KARTA
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciji bolesti objavio je novu kartu prema kojoj je kontitentalna Hrvatska i dalje zelena zona, dok je jadranska obala ostala narančasta.
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
KRIPTO SCENA
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
NEW YORK - Vrijednost kripto imovine pohranjene u digitalnim novčanicama danas se procjenjuje na stotine milijardi dolara, a za milijune ljudi diljem svijeta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina trošenja kriptovaluta je putem Visa kartice.
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE