GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom

Srpski poljoprivrednici opet prijete prosvjedom
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 10:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poljoprivrednici sedam srpskih udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na subvencije i reguliranje tržišta, zatražit će sastanak sa ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut

On je za Betu rekao kako većina zahtjeva nije ispunjena i da država sada obećava subvencije isplatiti 1. listopada, na kraju godine što, kako je rekao, nikada nije bilo.

”Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Mi ćemo, ovisno od ishoda razgovora sa ministricom Tanasković, donijeti odluku o daljnjem djelovanju, nadam se da nećemo morati opet prosvjedovati na ulici“, rekao je Kleut, jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

Dodao je kako su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na burzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cijene. ”Kukuruz u susjednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim burzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol“, rekao je Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u svibnju, nakon višednevnih blokada prometnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez trošarina, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobivanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini. Neki od zahtjeva, kao premije za mlijeko i subvencije po grlu, su ispunjeni.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mlijeka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mlijeka Šumadije i Pomoravlja “Adraniˮ.

Kleut je izjavio kako ga je više medija, nakon izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

Tagovi: Nikola Kleut, poljoprivreda, subvencije, Jelena Tanasković
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE