GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Staničić: Na većini tržišta trendovi za Hrvatsku još uvijek pozitivni

Staničić: Na većini tržišta trendovi za Hrvatsku još uvijek pozitivni
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 15:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na većini stranih tržišta za hrvatski turizam trendovi su još uvijek pozitivni i s dobrim najavama i za ostatak srpnja, kolovoz, pa i rujan, no tijekovi turističkog prometa najviše će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i pridržavanju mjera i stanovnika i turista, ističe u ponedjeljak direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Odgovarajući na pitanja Hine primjećuje li se na bilo kojem tržištu otkazi rezervacija ili pad potražnje zbog prošlotjednog stavljanja cijele hrvatske obale u "narančasto" na ECDC koronakarti, Staničić na temelju informacija s tržišta dodaje da su trendovi još pozitivni i da je Hrvatska na mnogim tržištima pozicionirana kao sigurna, dobro pripremljena, kvalitetna i organizirana turistička destinacija.

Iznosi i da u Hrvatskoj trenutno boravi oko 740 tisuća turista ili 90 tisuća više nego na isti dan 2020. (19. srpnja), a većina ili 640 tisuća su stranci među kojima ih je najviše iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Austrije i Češke.

Od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je pak zabilježen 50 postotni rast dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je samo u dosadašnjem dijelu srpnja turista došlo 43 posto više nego u istim danima lanjskog srpnja.

"Dakle, trendovi su još pozitivni, najave za ostatak ljeta su također dobre, što je dodatni razlog da svi skupa budemo odgovorni, poštujemo propisane epidemiološke mjere i čim prije se i u što većem broju procijepimo te time pridonesemo stabilizaciji epidemiološke slike u zemlji. Imamo primjere drugih turističkih zemalja koje se već sada nalaze u "crvenom" i ne želimo da se slično dogodi i Hrvatskoj", poručio je Staničić.

Britanci s više noćenja, a daljnje brojke teško prognozirati

Na pitanje očekuje li se s ukidanjem svih mjera u Velikoj Britaniji nakon 19. srpnja i više njihovih turista u Hrvatskoj te kakva je zapravo potražnja na tom tržištu, Staničić odgovara da Britanci do 17. svibnja nisu ni mogli putovati, a i nakon toga je bilo neizvjesna situacija, zbog čega je i buking 'patio', no prelaskom Hrvatske na "zeleno" na ECDC karti (potkraj lipnja) buking je počeo rasti.

"S britanskog tržišta ove godine od početka do 18. srpnja u Hrvatsku je došlo 17 tisuća turista, što je 73 posto prošlogodišnjeg rezultata u istom razdoblju, dok je njihovih 87 tisuća noćenja porast od 8 posto", kaže Staničić, komentirajući i da je teško prognozirati daljnje turističke brojke s tog tržišta, koje će kao i s ostalih, ovisiti o epidemiološkoj situaciji i u Hrvatskoj i u UK-u.

Određenu nadu za ovu godinu s tog tržišta daju puno bolja zrakoplovna povezanost Hrvatske i UK ovog ljeta nego lanjskog, kao i činjenica da ukidaju gotovo sva ograničenja vezana uz covid.

"To znači i da će Britanci ponovno potpuno slobodno putovati u inozemstvo, a iako se očekuje da će mnogi ostati unutar svoje zemlje, očekuje se da će mnogi i u svijet, pa tako i na Mediteran i u Hrvatsku. I njima je kao i drugima sigurnost destinacija jedan od ključnih faktora pri odabiru putovanja, kao i restrikcije u destinacijama i uvjeti za povratak u UK te se očekuje da će u inozemstvu birati destinacije s nižom stopom zaraze i one u koje se pouzdaju da su sigurne, a među takvima je i Hrvatska", komentira Staničić.

Kako bi se turistički promet odvijao i turisti i dalje dolazili poziva i sve na suzdržavanje od organizacije velikih događanja i da se pruži sigurnost svima, i domaćem stanovništvu i turistima koji planiraju doći u Hrvatsku u tjednima pred nama.

Najviše prometa s tradicionalnih jakih tržišta i cestovnim pravcima

Prema dosadašnjem tijeku turističkog prometa, ali i na temelju iskustva iz prošle godine, Staničić kaže da se najbolji rezultati s najviše dolazaka turista i nadalje očekuje s tradicionalno jakih tržišta kojima su hrvatske destinacije lako dostupne i vlastitim prijevozom cestovnim pravcima.

"Od trenutnih oko 740 tisuća turista u Hrvatskoj, najviše ih je u Istri, 210 tisuća, zatim na Kvarneru 141 tisuća, u Splitsko-dalmatinskoj 130 tisuća, a u Zadarskoj županiji 124 tisuće. Po destinacijama trenutni poredak po broju turista je prvi Rovinj, kojeg slijedi Vir, pa Poreč, Medulin, Mali Lošinj i Umag", zaključuje Staničić.

Tagovi: Kristjan Staničić, hrvatski turizam, posezona, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE