GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što je izazvalo potop tehnoloških dionica?

Što je izazvalo potop tehnoloških dionica?
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2020 / 10:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - S obzirom na nedavni uzlet dionica iz tehnološkog sektora, korekcija se očekivala, ali malo tko je očekivao da će otrežnjenje doći tako brzo.

No, to se u četvrtak i petak ipak dogodilo. U četvrtak se indeks Nasdaq srušio za 600 bodova ili pet posto, a u petak za dodatnih 145 bodova. U jednom se trenutku Nasdaq već odmaknuo za 10 posto od rekorda kojim se hvalio u srijedu, kada je još uvijek bio iznad 12 000 bodova. Takvog dvodnevnog pada nije bilo od ožujka, kada je započela epidemija koja je natjerala investitore na strah. đ

Ova je jesen druge prirode, vjerojatno samo malo veća korekcija nakon ogromnog rasta (Dow Jones vratio se unatrag 60 posto od ožujka), tako da većina analitičara još uvijek vjeruje da je tržište u bikovskom raspoloženju.

Neki padovi su vrlo opipljivi. Dionice Tesle, koje su započele mjesec iznad 500 američkih dolara (tvrtka je krajem kolovoza izvršila podjelu 1: 5), skliznule su na dobrih 382 američka dolara. Očekivanja da će dionice u rujnu postati dio elitnog kluba i budu uključene u izračun indeksa S&P 500 nisu se ostvarila, a ova čast pripala je trima tvrtkama manje poznatim široj javnosti.

Appleove dionice također su se znatno spustile i u četvrtak izgubile osam posto. Kako je Appleova tržišna kapitalizacija u kolovozu dosegla astronomskih 2 bilijuna dolara (2 bilijuna dolara), više od zajedničke vrijednosti svih tvrtki koje čine indeks Russell 2000 u New Yorku, već su rasla upozorenja da su procjene previsoke i da korekcija neizbježan. Financial Times je također izvijestio da je na rast određenih dionica utjecala i japanska Softbank sa svojim trgovanjem opcijama.

Tagovi: tehnološki sektor, Nasdaq; Tesla, Apple, dionice iz tehnološkog sektora, S&P 500, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE