GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za dioničare hrvatskih kompanija bit će vrlo zanimljivo pročitati DuPontovu analizu, vrlo korisno mjerilo koje analizira različite pokretače povrata na kapital (RoE).

Ovaj model omogućuje analitičarima i investitorima da ispitaju profitabilnost poduzeća koristeći se podacima kako iz računa dobiti, tako i iz bilance. To analitičarima daje temeljit uvid u financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost tvrtke. Imajte na umu da smo za ovu analizu koristili rezultate za prvi kvartal.

Govoreći uopćeno, jednadžba omogućuje analitičarima seciranje tvrtke i učinkovito utvrđivanje gdje je tvrtka slaba, a gdje jaka, pišu analitičari InterCapitala. To omogućava analitičarima da brzo saznaju na koja područja poslovanja trebaju gledati (upravljanje zalihama, struktura duga, marže) za više odgovora. Međutim, ta je jednadžba je još uvijek široka i nije zamjena za detaljnu analizu.

DuPont nam kaže da na RoE utječu tri stvari:

Operativna učinkovitost koja se mjeri profitnom maržom
Učinkovitost upotrebe imovine koja se mjeri ukupnim prometom imovine
Financijska poluga, koja se mjeri multiplikatorom kapitala

Zbog toga smo izuzeli tri turističke tvrtke (ARNT, RIVP i MAIS) jer su imale neto gubitak. Tri od devet promatranih tvrtki zabilježilo je dvoznamenkasti RoE, a Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.

Slijede Optima Telekom i Atlantic Grupa s RoE od po 11,1%. Tako visoki RoE Optime dolazi gotovo isključivo iz multiplikatora kapitala od 59,9, daleko najvećeg među svim promatranim tvrtkama. Podsjećanja radi, tvrtka već neko vrijeme posluje s gubicima što je smanjilo njezin kapital. Točnije, preneseni gubici na kraju Q1 iznose -857,6 milijuna kuna.

Atlantic Grupa prijavila je profitnu maržu od 6,4% (najveću od svih promatranih tvrtki) i promet imovine od 0,95. Takav bi se RoE mogao smatrati prilično visokim s obzirom na to da Grupa posluje s vrlo malo duga.

S druge strane, Kraš ima najniži RoE od 3,5%. Tako nizak RoE mogao bi se uglavnom pripisati relativno niskoj profitnoj marži od 2,4% (druga najniža od promatranih tvrtki).

Tagovi: DuPontova analiza, povrat na kapital, Ericsson NT, Kraš, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Optima Telekom, marže, operativne marže
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE