GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?

Što kaže DuPontova analiza hrvatskih kompanija?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 13:34
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za dioničare hrvatskih kompanija bit će vrlo zanimljivo pročitati DuPontovu analizu, vrlo korisno mjerilo koje analizira različite pokretače povrata na kapital (RoE).

Ovaj model omogućuje analitičarima i investitorima da ispitaju profitabilnost poduzeća koristeći se podacima kako iz računa dobiti, tako i iz bilance. To analitičarima daje temeljit uvid u financijsko zdravlje i operativnu učinkovitost tvrtke. Imajte na umu da smo za ovu analizu koristili rezultate za prvi kvartal.

Govoreći uopćeno, jednadžba omogućuje analitičarima seciranje tvrtke i učinkovito utvrđivanje gdje je tvrtka slaba, a gdje jaka, pišu analitičari InterCapitala. To omogućava analitičarima da brzo saznaju na koja područja poslovanja trebaju gledati (upravljanje zalihama, struktura duga, marže) za više odgovora. Međutim, ta je jednadžba je još uvijek široka i nije zamjena za detaljnu analizu.

DuPont nam kaže da na RoE utječu tri stvari:

Operativna učinkovitost koja se mjeri profitnom maržom
Učinkovitost upotrebe imovine koja se mjeri ukupnim prometom imovine
Financijska poluga, koja se mjeri multiplikatorom kapitala

Zbog toga smo izuzeli tri turističke tvrtke (ARNT, RIVP i MAIS) jer su imale neto gubitak. Tri od devet promatranih tvrtki zabilježilo je dvoznamenkasti RoE, a Ericsson Nikola Tesla predvodi popis (27,3%). Takav povrat ulaganja dolazio je zahvaljujući solidnom prometu imovine od 1,93 (najveći među promatranim tvrtkama) i multiplikatoru kapitala od 2,68.

Slijede Optima Telekom i Atlantic Grupa s RoE od po 11,1%. Tako visoki RoE Optime dolazi gotovo isključivo iz multiplikatora kapitala od 59,9, daleko najvećeg među svim promatranim tvrtkama. Podsjećanja radi, tvrtka već neko vrijeme posluje s gubicima što je smanjilo njezin kapital. Točnije, preneseni gubici na kraju Q1 iznose -857,6 milijuna kuna.

Atlantic Grupa prijavila je profitnu maržu od 6,4% (najveću od svih promatranih tvrtki) i promet imovine od 0,95. Takav bi se RoE mogao smatrati prilično visokim s obzirom na to da Grupa posluje s vrlo malo duga.

S druge strane, Kraš ima najniži RoE od 3,5%. Tako nizak RoE mogao bi se uglavnom pripisati relativno niskoj profitnoj marži od 2,4% (druga najniža od promatranih tvrtki).

Tagovi: DuPontova analiza, povrat na kapital, Ericsson NT, Kraš, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Optima Telekom, marže, operativne marže
PROČITAJ I OVO
Ruska vlada odlučila: I žito i suncokretovo ulje plaćat će se u rubljama
ODLUKE
Ruska vlada odlučila: I žito i suncokretovo ulje plaćat će se u rubljama
MOSKVA - Ruska vlada je dodala žito i suncokretovo ulje na listu roba za izvoz koje se plaćaju u rubljama, javljaju u subotu RIA novosti.
Dolar prema košarici valuta ponovno blizu najviše razine u 20 godina
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta ponovno blizu najviše razine u 20 godina
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla i ponovno se približila najvišoj razini u 20 godina jer na financijskim tržištima vlada nesigurnost zbog rizika od recesije i jer se očekuje daljnje agresivno povećanje kamata Feda.
Svjetska tržišta: Indeksi u drugom kvartalu oštro pali, strahuje se od recesije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi u drugom kvartalu oštro pali, strahuje se od recesije
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se ulagači plaše da će povećanje kamata središnjih banaka zbog visoke inflacije izazvati recesiju, pa je američki S&P 500 indeks zabilježio najveći pad u prvom polugodištu u više od 50 godina.
Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Zaba dobitnice tjedna, Lenac gubitnik
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi blago pali, ponajviše pod utjecajem negativnih kretanja na svjetskim burzama, uz stagnaciju redovnog prometa nadomak 30 milijuna kuna.
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
ZLATO
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
LONDON - Uganda je objavila da je nakon nekoliko provedenih istraživanja otkrila 31 milijun metričkih tona zlata koje čekaju na iskopavanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE