GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stonska obilaznica uskoro u funkciji

Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.

Upravo taj podatak najbolje ilustrira opravdanost realizacije projekta kojim je konačno objedinjen državni teritorij Hrvatske, ali i cijele Europske unije.

Promet bi, jamačno, bio i osjetno veći da još uvijek promet kamiona i autobusa nije usmjeren preko Neuma, čime se rasterećuju prometnice kroz Ston. Ali, s završetkom Stonske obilaznice od Prapratog do čvora Zaton Doli na Jadranskoj magistrali nestat će i te prepreke te će se promet značajno intenzivirati, ali i postati bitno sigurniji.

No, valja priznati kako je s otvorenjem Pelješkog mosta i spomenute dionice Komarna-Prapratno iz fokusa zanimanja šire javnosti na određeni način izostalo zanimanje za ništa manje značajnu Stonsku obilaznicu, što je bio razlog više da doznamo u kojoj se fazi nalaze ti radovi.

Na gradilištu na kojem se, na prvi pogled, vide samo rijetki radnici, zatekli smo predstavnika društva Hrvatske ceste, inače investitora projekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Dok stojimo ispod svodova vitkog mosta Ston, inženjer Ivica Tutman ističe kako je dosad završeno 90 posto radova:

- Građevinski radovi završavaju do kraja ove godine, ali naglašavam kako opremanje Stonske obilaznice podrazumijeva i građevinske zahvate koji nisu konstruktivne naravi. Očekujemo da će se i to okončati do kraja veljače da bi potom uslijedili tehnički pregled te ishođenje dozvola i skoro puštanje dionice u promet- kaže Tutman za Slobodnu Dalmaciju.

Ne ulazeći u rokove, o kvaliteti dosad izvedenih zahvata ističe:

- Kvaliteta je stvarno dobra! Čvor Zaton Doli bit će završen već do polovice prosinca, kad uklanjamo semafore te slijedi prometovanje državnom cestom D8 bez svjetlosne regulacije. Čvor je znatnim dijelom već asfaltiran, ali treba obaviti još dio radova koji ovise o mogućim ekstremnim vremenskim uvjetima. Na tom dijelu Jadranske magistrale najkasnije do Božića slijedi potpuna normalizacija prometa, a po završetku cijele Stonske obilaznice u veljači se očekuje tehnički prijam koji je preduvjet ishođenja uporabne dozvole i puštanja u promet te dionice- kaže Tutman i navodi kako se s zapadne strane mosta upravo gradi separator odvodnje oborinskih voda. Podsjeća nas i na to da će izvođači, prema ugovoru, na kraju ukloniti nasip zemlje ispod mosta i potpuno popraviti tijekom radova, zbog velikog intenziteta prometa oštećenu lokalnu cestu Ston-Broce koja je dijelom poplavila tijekom ovotjedne visoke plime, ali je ipak bila prohodna i radovi su nastavljeni.

O tijeku radova glavni voditelj AVAX-ova gradilišta inž Antonis Mavridis kaže:- Većina betonskih radova već je potpuno završena te nam je ostalo betonirati nekoliko manjih segmenata i pješačku, odnosno stazu za održavanje mosta. Za okončanje svih radova trebamo još dva mjeseca lijepog vremena te će u veljači 2023. sve biti potpuno okončano.

Na gradilištu je trenutačno više od 220 radnika koji su većinom unutar tunela. Zapravo, nemamo više nikakvih prepreka osim onih vremenskih- kaže Mavridis kojeg podsjećamo na ljetošnju najavu kako će od investitora tražiti naknadu 30 posto nastalih uvećanih troškova. Međutim, odgovara nam kako se o tom usklađivanju “još uvijek pregovara”.

Nažalost je i na dionici AVAX-a, kao i na dionici Strabaga, zabilježena po jedna teška nesreća. Ovaj put, na Zamaslini je poginuo jedan građevinar grčke tvrtke o čemu Mavridis kaže:- Svaki je most vrlo kompleksan projekt. S hrvatskim kooperantima imamo dobra iskustva, a vjerujemo kako će nam reference s ovog gradilišta pomoći u dobivanju novih poslova, kao npr. za izgradnju metroa.

Na trasi dugoj oko 7 km Mavridisov pomoćnik je ing Ivo Mušura. U Dubrovniku je već radio na realizaciji projekta Beterment 2 između Čilipa i Karasovića te izgradnji energetskog tunela kroz Srđ. O realizaciji Stonske obilaznice priča:

-Dvotračni Most Ston imat će portalnu rasvjetu koja se nastavlja kroz tunele. Praktično smo u završnoj fazi izgradnje: preostaje betonirati još pet “kampada”, svaka po 10 metara dužine. Po završetku betoniranja ploče mosta, hodnika i vijenaca, početkom prosinca slijedi postavljanje prometne i pješačke ograde. Između njih se nalazi revizijski prolaz za održavanje te slijedi i konačno opremanje mosta rasvjetom i ostalom instalacijom koja uključuje i odvodnju, hidrantski vod i elektroinstalacijsku opremu između tunela.

No, projektno rješenje mosta Ston ne uključuje montažu burobrana, što se vjerojatno izračunalo prema meteo-podacima ovog područja. Istina, ovdje nije baš mali intenzitet vjetra, ali smo pri izvođenju radova zaključili kako vjetar nema intenzitet koji može značajnije ugroziti promet.

Točno je da vjetar svugdje najveću snagu ima upravo na visinama između 30 i 50 metara, ali osobno mislim kako neće biti problema s odvijanjem prometa i da most Ston ne treba zatvarati. Tijekom eksploatacije preciznije će se utvrditi intenzitet vjetra, a meteo-oprema koju ćemo ugraditi omogućit će detaljno praćenje svih bitnih podataka koji će se pratiti u Kontrolnom centru Zaradeže.

Već je potpuno dovršena betonaža sekundarne oplate u oba tunela te da je u Polakovici gotovo betoniranje obloge, poprečnih veza i odvodnje, da se postavljaju rubnjaci te su započeli radovi pripremanja kolničke konstrukcije i asfaltiranja.

I u Supavi je betonirana obloga, a uskoro završava betoniranje tunelskog proširenja te slijedi priprema za asfaltiranje:

- Po betoniranju preostalih 50 metara ploče na mostu slijedi postavljanje izolacije a u veljači i dva sloja asfalta te završni sloj duž cijele trase- najavljuje Mušura koji ističe kako će odmah nakon asfaltiranja trase uslijediti postavljanje tunelske prometne opreme te kabelskog razvoda, rasvjete i ventilacije. Predviđena brzina u tunelima i na mostu limitirana je na 80 kilometara na sat.

Posljednji pogled na gradilište otkriva centralni kolektor kolničke odvodnje i tzv. šuplji rubnjak sa sifonskim oknima koji se u trupu ceste spajaju na centralnu odvodnju. Na odlasku gledamo i na tzv. instalacijske kanale za polaganje optičkih i ostalih nužnih instalacija te hidrantskog voda za slučaj mogućeg požara u tunelu. Pozdravljamo se s graditeljima i odlazimo s gradilišta koje bi po zatvaranju trebalo donijeti još bolju prometnu povezanost juga Hrvatske.

Unatoč skepsi dijela javnosti i očekivanog stvaranja “prometnog čepa” u samom Stonu zbog znatnog povećanja ovoljetnog prometa, turistička sezona je uspješno okončana, a načelnik općine Ston Vedran Antunica ističe:

- Procjenjujemo da je 70 posto od oko milijun vozila koja su prešla preko Pelješkog mosta prošlo kroz središte naše općine. To je jako mnogo za naš Ston, ali mogu reći kako se sve odvijalo korektno i bez ikakvih zastoja. U cjelosti smo zadovoljni odrađenim poslom Prometne policije. Znamo da će ogromne gužve koje smo imali kroz Ston nestati s dovršetkom izgradnje obilaznice Stona i da će nam ubuduće dolaziti samo oni kojima je cilj obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Stona. Pozitivne efekte već vidimo jer se već priprema otvorenje dva veća restorana, ali nam i dalje nedostaje kvalitetni smještajni sadržaj. No, postoji izražen interes za gradnju tih kapaciteta u Prapratnom i uvali Marčuleti, a uz uklanjanje zemlje nasute ispod Mosta Ston konačno će se kvalitetno urediti i prometnica prema Kobašu- najavljuje Antunica.

Fotografija: Matko Begović, Pixsell

Tagovi: Stonska obilaznica, Pelješki most, Hrvatske ceste, Ivica Tutman
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE