GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od drugog vala: Težak pad na globalnim tržištima kapitala

Strah od drugog vala: Težak pad na globalnim tržištima kapitala
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 17:30
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američko tržište kapitala na sredini današnje trgovine bilježi najveći dnevni minus u posljednjih šest tjedana.

Prethodno je korekcija zabilježena i na azijskim i na europskim tržištima.

Razlog je jasan: investitori strahuju od drugog vala koronavirusa.

S&P 500 je potonuo 3% u 10:52 sati po njujorškom vremenu. Dow Jones je u ovom trenutku u minusu većem od 1.000 bodova ili gotovo 3,9 posto. Stoxx Europe 600 indeks potonuo je 3,3%. MSCI Asia Pacific Index opao je za 1,9%.

Dionice United Airlinesa, Delte, Americana i Southwesta srušene su više od 7 posto. Carnival Corp. i Norwegian Cruise Line potonuli su 12%.

S&P 500 pada treći uzastopni dan. Aviokompanije, operateri krstarenja i putničke tvrtke koje su se povećale posljednjih tjedana snosile su glavnu prodaju. Bankovni indeks KBW potonuo je čak 7%, a energetske dionice u padu prate cijenu nafte.

Raspoloženje se pogoršalo nakon objave mnoštva informacija koje sugeriraju da bi se u nekim državama mogao dogoditi drugi val pandemije. Zahtjevi za nezaposlenost u SAD-u i dalje su visoki, podvlačeći dugoročne izazove uzrokovane pandemijom. Izvještaj je objavljen dan nakon što su Federalne rezerve objavile svoje ekonomske izglede.

"To je uglavnom strah od zabrinutosti drugog vala, također i jučer smo imali Fed. Njihova je procjena ekonomije bila nešto slabija od očekivanja na tržištu. ", rekla je Solita Marcelli, zamjenica američkog ureda za investicije u UBS Global Wealth Management.

Ministar financija Steven Mnuchin rekao je da Sjedinjene Države ne bi trebale ponovno zaključati ekonomiju, čak i ako dođe do porasta broja slučajeva koronavirusa. Kako se ukidaju ograničenja u cijeloj zemlji, znakovi drugog vala slučajeva povećavaju alarme. Do sada je zaraženo više od 2 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama. Lokalizirani skokovi izazvali su zabrinutost među stručnjacima, čak i ako se ukupan broj slučajeva na nacionalnoj razini početkom ovog tjedna popeo tek ispod 1%, što je najmanje povećanje od ožujka.

"Osjećanje je postalo mnogo opreznije", rekao je Shawn Cruz, stariji menadžer trgovačke strategije u TD Ameritrade. "Zapravo smo počeli dobivati podatke koji ukazuju da ponovna otvaranja idu vrlo dobro, a sada počinjemo dobivati neke naslove da će ponovna otvaranja u najmanju ruku biti pauzirana."

Tagovi: tržište kapitala, Wall Street, Carnival Corp., Norwegian Cruise Line, Dow Jones, S&P 500, STOXX Europe 600, MSCI Asia Pacific Index, American airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE