GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija

Strani investitori sve više kupuju dug Rusije i ruskih kompanija
POVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Međunarodni investitori aktivno kupuju ruske korporacijske i državne vrijednosne papire, potaknuti stabilnošću i predvidljivošću ekonomske politike, ocjenjuju u ponedjeljak ruske Ria Novosti prenoseći navode pojedinih analitičkih kuća.

Ovih dana, podsjećaju, Gazprom je objavio rekordnu ponudu obveznica, a Ministarstvo financija još je jednom uspješno prodalo obveznice saveznog zajma (OFZ-ove), pri čemu je u oba slučaja potražnja bila znatno veća od ponude.

OFZ-ove izdaje ruska vlada odnosno Ministarstvo financija i prodaje ih radi financiranja saveznog proračuna ili, rjeđe, radi spašavanja problematičnih banaka. S obzirom na njihovu ulogu, predstavljaju bitan dio ruskog financijskog sustava.

Prošli tjedan Gazprom je prvi puta od veljače prošle godine izišao na strana financijska tržišta s ponudom desetogodišnjih euroobveznica, u vrijednosti dvije milijarde dolara.

To je najkrupnije korporacijskom izdanje euroobveznica među ruskim izdavateljima, a potražnja je bila znatno veća - 5,6 milijardi eura. Prošle godine samo je Ministarstvo financija privuklo više sredstava s međunarodnih financijskih tržišta.

Entuzijazam investitora nije oslabio ni zbog krize izazvane pekomjernom proizvodnjom koja je zahvatila svjetska tržišta plina, zbog čega su cijene plina naglo pale. Štoviše, Gazprom je pozajmio novac jeftinije nego Saudi Arabian Oil ili francuski Total, iako imaju viši međunarodni kreditni rejting. Saudijci su realizirali desetogodišnje obveznice po 3,5 posto godišnjeg prinosa, Total po 3,45 posto, a prinos na dionice Gazproma je 3,25 posto.

Zamjetno je da su više od 30 posto obveznica Gazproma kupili investitori iz SAD-a te se čini kako ne vjeruju da će u idućih deset godina Gazprom izgubiti tržište na račun američkog ukapljenog prirodnog plina.

Inozemni investitori, dodaje se u materijalu Ria Novosti, nastavljaju pokazivati aktivan interes i za ruske državne obveznice. Tako je prošli tjedan na redovnoj aukciji OFZ-ova interes za ponuđenih 20 milijardi rubalja iznosio 60,6 milijardi.

Njemački BneIntelliNews ističe da je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom nekoliko godina podigao "financijsku tvrđavu" na temelju međunarodnih rezervi koje su već premašile razinu prije krize i približile se iznosu od 600 milijardi dolara.

Vlada je, navode analitičari, revidirala pristup i utjecaj cijene nafte na formiranje saveznog proračuna spuštivši je na 40 dolara po barelu, što je mnogo manje nego nekoliko zadnjih godina.

Moskva osim toga od 2014. poduzima učinkovite mjere kako bi neutralizirala učinak međunarodnih sankcija, a kao rezultat toga zemlja se pokazala najbolje pripremljenom za ekonomske šokove do kojih može doći do širenja koronavirusa i trgovinskih ratova.

"Ironija je u tome što sankcije koje prisiljavaju Rusiju da ojača svoj domaći položaj više ne plaše ulagače", naglašava BneIntelliNews.

Za njih su, kako se navodi, važnija dostignuća na makroekonomskom frontu - nizak dug, visoka razina zlatnih i deviznih rezervi, razumna fiskalna i monetarna politika te stabilna valuta.

Tvrdnje njemačke publikacije potvrdila je međunarodna revizorska kuća KPMG.

„Prošla je godina bila najuspješnija za Rusiju u pogledu investicijske aktivnosti za čitavo razdoblje nakon uvođenja sankcija,“ kažu KPMG-ovi analitičari u izvješću objavljenom prošli tjedan.

„U svjetlu stabilizirajućeg gospodarskog okruženja ulagači su pokazali povjerenje u uspjeh ulaganja u rusku imovinu, a ta su ulaganja porasla za 49,5 posto, do 20,9 milijardi USD", kažu oni.

Tagovi: strani investitori, Rusija, Gazprom, Saudi Arabian Oil, Total
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE