GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strip u Primijenjenoj: Izložba hrvatskih autora stripa

Strip u Primijenjenoj: Izložba hrvatskih autora stripa
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2013 / 10:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U izložbenom salonu 'Izidor Kršnjavi', u četvrtak, 28. studenog  u 19. sati, otvara se izložba hrvatskih strip autora, bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i autora iz Novog kvadrata. 

SUP okuplja velikane hrvatskog stripa i svjetski priznate autore, koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas, kao i mlade generacije strip crtača čije vrijeme tek dolazi. Na izložbi će  biti prikazani radovi autora koji su nastali u vrijeme njihova školovanja u Primijenjenoj,  radovi objavljeni u ŠPU listu, u tada popularnim tiskovinama od Plavog vjesnika, Poleta,  Patka, Starta, ali i recentni radovi strip autora objavljivani od strane domaćih  (Strip revija Večernjeg lista, Stripforum i dr.) do svjetski poznatih strip izdavača (Marvel Comics,  Delcourt i dr.).

Jedan od osnivača kultne strip grupe Novi kvadrat, danas svjetski poznati ilustrator i dizajner - Mirko Ilić - potvrdio je svoj dolazak iz  New Yorka u Zagreb, na otvorenje izložbe na kojoj je zastupljen kao jedan od autora stripa. Ovom prigodom ponovo će se sresti neki od članova Novog kvadrata, a jedan od njih je i naš ponajbolji strip crtač, Igor Kordej, koji je nedavno primio najviše francusko odlikovanje za kulturu - Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu.

1976.  formira se  kultna strip grupa Novi kvadrat  čija su jezgra bili upravo bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić,  te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret. Tako će na izložbi će biti zastupljeni radovi iz vremena Novog kvadrata kao i kasniji radovi pojedinih autora, danas istaknutih hrvatskih strip crtača, a jedan od njih je i Milan Trenc koji 1981. g. stupa na strip scenu.  Među izložbenim radovima biti će i klasici hrvatskog stripa autora Julia Radilovića Julesa i Željka Lordanića Lorda. Od autora, pripadnika mlađe generacije stripa, bit će izloženi stripovi Danijela Žeželja, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Štefa Bartolića, Edvina Biukovića, Sebastijana Čamagajevca, zatim Tihomira Tikulina, Dinka Kumanovića, Daria Kukića, Igora Hofbauera, do najmlađih autora - Sare Divjak, Ivane Pipal, Maxima Šimića. Među ostalim radovima bivših učenika zastupljeni su i stripovi: Stanka Bešlića, Tomislava Beštaka, Vjekoslava Ivezića, Željke Jordan, Marija Jurjevića, Igora Lepčina, Matije Pisačića, Ivana Šivaka, Daniela Šuljića, Tomislava Tomića.

Projekt-izložbu 'Strip u Primijenjenoj' organizira i provodi UBU-Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Neformalnim savezom Organizam, ususret 131. rođendanu Škole.

- Dovodimo strip nazad u Primijenjenu. Ovim projektom i izložbom okupili smo bivše učenike strip autore i autore Novog kvadrata.  Započeli smo s Julesom, a završili sa Pipal. Julesova priča rastvorila je zemlju pred našim očima. Priča, život i rad koji zaslužuju divljenje. To je ono što želimo podijeliti s mladim generacijama ŠPUD-a. Materiju i ne-materiju za opstanak. Ova izložba nisu samo radovi strip autora. Ova je izložba i jedna od onih još neistraženih mogućnosti. Mogućnost susreta, mogućnost nastanka novog djela, mogućnost razbijanja nesuglasica, mogućnost podvlačenja crte, mogućnost povratka, mogućnost promjene, mogućnost smisla, veze i mogućnost ljubavi. Ne događa se često da se jednako zaljubiš u djelo i u autora djela. Dirnute smo. Ovi ljudi su fantastični. Kao i njihove priče. Duše strip autora koje od sada nosimo sa sobom, jer jednom kad te dirnu – gotov si,  tako pišu u Uvodnika kataloga izložbe - Bernarda Cesar i Marija Juza.

Voditelji projekta 'SUP - Strip u Primijenjenoj' su Ivanka Bičak, Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić.

Tagovi: Strip u Primijenjenoj, Mirko Ilić, Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Radovan Devlić, Emir Mešić, Ninoslav Kunc, Joško Marušić
PROČITAJ I OVO
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
MINERALI
Kina intenzivira proizvodnju rijetkih minerala
SINGAPUR - Kina je u petak objavila da će rudarskim kompanijama na početku godine omogućiti vađenje znatno većih količina rijetkih minerala u skopu godišnje kvote nego na početku prošle godine.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s blagim dobitkom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi blago porasli uz skroman obujam trgovanja, pri čemu je tek dionicom Atlantske plovidbe ostvaren milijunski promet.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon jučerašnjeg teškog pada
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u godinu i pol dana jer se u SAD-u očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
PAD
Wall Street pao, trgovanje nesigurno
NEW YORK – Nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, burzovni indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke o zaoštravanje monetarne politike.
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE