GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Golf na Srđu je nekretninski projekt bez cjelovite analize troškova i koristi

Stručnjaci: Golf na Srđu je nekretninski projekt bez cjelovite analize troškova i koristi
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2013 / 20:39
Autor: SEEbiz / Dubrovniknet.hr
DUBROVNIK - Golf resort na platou Srđa je nekretninski projekt bez cjelovite analize troškova i koristi projekta – zaključak je stručnjaka Instituta za turizam, Instituta Ivo Pilar i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji su na zamolbu građanske inicijative "Srđ je naš", napravili reviziju  studije “Utjecaj projekta "Golf park Dubrovnik" na lokalnu ekonomiju grada Dubrovnika”, koju je izradila tvrtka Effect d.o.o iz Dubrovnika.
Dr. sc. Ivo Kunst, iz Instuta za turizam, je u recenziji studije naveo slijedeće: “...točnost velike većine izračuna u razmatranoj studiji je samo orijentacijskog karaktera, a što je posljedica činjenice da se oni uvelike temelje na nizu subjektivnih procjena autora studije (primjerice, prodajne cijene, broj zaposlenih i njihova primanja, očekivana iskorištenost smještajnih objekata, pretpostavljeni prihod kompleksa u godini tržišne normalizacije, vrijednost ugrađenih domaćih proizvoda i usluga i slično), pri čemu 'izračun' turističkog multiplikatora valja shvaćati samo na hipotetskoj razini, posebno valja ukazati na činjenicu da metodološki pristup mjerenja utjecaja projekta na lokalnu ekonomiju izrazito jednodimenzionalan te pogoduje potrebama investitora.”.

Institut za turizam je mišljenja da je sadržaj studije povijesni anakronizam koji nikako nije primjeren dostignutoj razini društveno-ekonomskog i političkog razvoja Hrvatske. Samim tim, metodološki pristup autora predmetne studije valja zamijeniti boljim, a što podrazumijeva izradu cjelovite analize troškova i koristi projekta (cost benefit analysis) prema uobičajenoj međunarodnoj metodologiji. Istodobno u studiji se posve zaboravlja (prešućuje) bitna činjenica da se projekt, ponajviše u želji da se osigura maksimalni povrat na investiciju privatnoj poduzetničkoj grupaciji, u velikoj mjeri oglušuje na velik broj (direktivnih) županijskih prostorno-planskih odrednica.

“U takvim uvjetima, ulazak u realizaciju projekta, bez njegove prethodne prilagodbe kako važećim (županijskim) prostorno-planskim odrednicama, tako i interesima relevantnih razvojnih dionika na lokalnoj razini, ukazivala bi na činjenicu da bogati pojedinci mogu u Hrvatskoj činiti što hoće, čime bi Hrvatska i njeno zakonodavstvo implicite poprimile bitne značajke tzv. 'banana država'.”,  navodi dr.sc. Ivo Kunst.

Dr.sc. Saša Poljanec-Borić sa Instituta Ivo Pilar navodi sljedeće: “Studija polazi od pretpostavke da je projekt „Golf park Dubrovnik“ zapravo „koncept najbolje uporabe“ na lokaciji platoa Srđa za vrijednosni lanac turističke ponude u Dubrovniku u cjelini. U tom smislu u predmetnoj studiji manjka uvid u dokumentacijska uporišta koja ekonomski i razvojno opravdavaju tu polaznu pretpostavku. Takva dokumentacijska uporišta mogu biti:  „Glavni plan razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije“ i Analiza troškova i koristi (Cost-Benefit Analysis) projekta Golf park Dubrovnik.  Bez spomenutih dokumentacijskih uporišta, predmetna studija ima arbitrarni institucionalni položaj te ne predstavlja obvezujući dokument. Nadalje, Studija  ne može nadomjestiti  „Analizu troškova i koristi projekta“ jer niti strukturom niti sadržajem ne odgovara uobičajenom formatu tog dokumenta. Naime, analiza troškova i koristi pojedinog projekta tipično, u jasno definiranoj strukturi obaveznih elemenata analize, donosi diskontiranu financijsku sliku troškova i koristi za svaku pojedinu godinu vremenskog horizonta projekta, uzimajući u obzir jasno definiran opseg dionika promatranog projekta.

Iz analize planiranih troškova of ukupno 6.5 milijardi kuna, samo će pet posto biti uloženo u igralište za golf, dok se čak 61% posto planira uložiti u građevinske objekte od čega vile čine čak 33%. Sadržaji namjenjeni za šport i rekreaciju građana iznose 1% projekta jednako kao i komunalni doprinos.

Dr. sc. Vladimir Cvijanović sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svom dopisu stručnom savjetodavnom povjerenstvu za procjenu utjecaja zahvata na okoliš za projekt golf RESORTA na Srđu navodi da je "dokument „Utjecaj projekta "Golf park Dubrovnik" na lokalnu ekonomiju grada Dubrovnika“, koji predstavlja službenu studiju na kojoj se temelji strategija Dubrovnika prema ovom projektu netočan, nedostatan i navodi na krivi zaključak da je projekt o kojemu je riječ opravdan."

Dr. Cvijanović navodi kako studija nije napravljena prema pravilima financijske struke, u njoj sadržane tvrdnje su u kontradikciji jedna sa drugom te zaključuje: "Javni interes grada Dubrovnika odnosno njegovih građanki i građana stoga se ne može temeljiti na ovakvom dokumentu. Smatram da bi svaka drugačija odluka od odbacivanja ove tzv. „studije“ bila suprotna javnom interesu kako grada Dubrovnika, tako i Republike Hrvatske."

- Osim ovih konkretnih podatak zabrinjavaju i činjenice da predstavnici Golf-razvoja u javnosti spominju i veće iznose od navedenih u studiji, te iznose sasvim nerealne brojke o zapošljavanju, a postavlja se pitanje i je li investitor uopće likvidan s obzirom na podizanje kredita od 675 milijuna kuna (90 milijuna eura) u 2011. godini.

Stoga ne čudi da dotični inzistiraju na gradnji nekretnina umjesto na golfu i što se u prvoj fazi projekta planira izgraditi 39 vila na na obodu Srđa s pogledom na Grad i samo mali golf od devet rupa, vjerojatno da bi se ostvarilo financiranje daljnih faza projekta. Povrh toga, postoje mnogi prikriveni troškovi za građane Dubrovnika, jer infrastruktura izvan područja projekta (poput trafostanice i pristupnih cesta) nisu uračunati u troškove, a i komunalna naknada će se vraćati investitoru kao sufinanciranje projekta”, - izjavio je Đuro Capor u ime Inicijative Srđ je naš.

www.dubrovniknet.hr
Tagovi: Srđ, Golf Park Dubrovnik, Institut za turizam, Ivo Kunst, Saša Poljanec-Borić, Vladimir Cvijanović, Srđ je naš, Đuro Capor
PROČITAJ I OVO
Europske burze dosegnule rekordne razine
RAST
Europske burze dosegnule rekordne razine
LONDON – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza kompanija, ali i oporavak kineskih tržišta.
Za vikend stiglo pola milijuna turista
IZNAD OČEKIVANJA
Za vikend stiglo pola milijuna turista
ZAGREB - Ozbiljno se približavamo turističkim brojkama iz 2019. godine, kazala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma.
Dolar blago oslabio na početku tjedna
BLAGI PAD
Dolar blago oslabio na početku tjedna
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u ponedjeljak blago pala, a trguje se oprezno jer se čekaju izvješća, posebice s američkog tržišta rada, koja bi mogla utjecati na odluku američke središnje banke o monetarnoj politici.
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
Azijski investitori oprezni na početku tjedna
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon naznaka usporavanja oporavka kineskog gospodarstva, dok su cijene nafte znatno pale.
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
FERRAGOSTO
Možemo li se nadati talijanskim turistima?
RIJEKA - Ove godine čini se da će ferragosto biti »mršaviji« nego pretpandemijskih godina, ali, kažu mnogi, ipak nešto bolji nego lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE