GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studenti Filozofskog fakulteta podupiru zahtjeve za smjenom Uprave

Studenti Filozofskog fakulteta podupiru zahtjeve za smjenom Uprave
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2016 / 15:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu zahtjev za smjenom Uprave fakulteta poduprli su anketom u kojoj se više od dvije trećine studenta bezuvjetno usprotivilo sklapanju ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Protiv suradnje tih dvaju fakulteta izjasnilo se 70 posto studenata, 23 posto njih podržava suradnju ako su u ugovoru eksplicitno definirani uvjeti suradnje, 5 posto nema stav o tim pitanjima, a samo jedan i pol posto anketiranih bezuvjetno podržava ugovor, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Novinarskom domu.

Studenti Filozofskog fakulteta izjasnili su se da se kategorički protive svim ugovorima, u kojem god oni bili, a anketom žele postići da se mišljenje studenata uzme u obzir u daljnjim glasanjima koja će s provesti po vijećima fakultetskih odsjeka do 8. lipnja, kazala je koordinatorica Lorena Drakula. Odsjek za povijest se, kako je rekla, nažalost, već prije objavljivanja rezultata izjasnio za ugovor.

Nadamo se da će anketa biti uzeta u obzir na fakultetskom Vijeću, budući da je Uprava izjavila da štiti interese svojih studenata, kazala je i dodala da je Uprava prije bila upoznata s rezultatima ankete provedene preko Facebook grupa, ali ih nije uzela u obzir, zbog čega je provedeno stručno valjano istraživanje mišljenja.

Anketa je više nego reprezentativna, budući da je obuhvatila 2070 studenata, odnosno trećinu ukupnoga broja studenata na Fakultetu, sastavljena je uz pomoć nastavnika sociologije, a provodilo ju je 108 anketara dva tjedna, od 27. travnja do 8. svibnja, rečeno je uz napomenu da je samo petnaestak ispitanika odbilo anketu.

Formuliranje ankete uzelo je u obzir i sve moguće oblike revidiranja ugovora dvaju fakulteta, kazala je Lorena Drakula.

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasao je 21. travnja nepovjerenje Upravi Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem "zbog cenzure, prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju te nepoštivanja zakona i propisa".

"Ta je odluka posljedica dugotrajnih ignoriranja studentskih zahtjeva i postupanja protivno volji i interesima studenata, ali i čitavog fakulteta", priopćio je tada Plenum i ocijenio da je "Uprava dekana Vlatka Previšića na krajnje nedemokratski način uzela sebi za pravo arbitrarno i selektivno odlučivati o dostupnosti materijala koji će biti priloženi članovima Fakultetskog vijeća te opstruirati korištenje službenih unutarfakultetskih komunikacijskih kanala tj. službene mailing liste i web-stranice fakulteta".

Potom je, 28. travnja, Plenum zatražio razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana.

"Na temelju izglasanog nepovjerenja, kršenja Etičkog kodeksa te Statutom i ostalim pravnim aktima propisanih uvjeta rada dekana, Plenum odlučno traži razrješenje prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti dekana", ističe se u izjavi za javnost Plenuma zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Također se navodi da se dekan Previšić oglušio na nepovjerenje studenata koje su jasno artikulirali na 205. Plenumu.

Današnja konferencija za novinare održana je u sjedištu Hrvatskog novinarskog društva, jer im, kako su rekli studenti, nije za to odobren prostor na Fakultetu.

Filozofski fakultet, kažu, čini više od šest tisuća studenata, 650 nastavnika i 200 djelatnika, i kvaliteta rada fakulteta može se postići samo međusobnom suradnjom i dijalogom svih dijelova Fakulteta. Studenti su pozvali Upravu Fakulteta da pokaže da je "Filozofski zaista bastion kritičke misli i mjesto gdje se uvažavaju mišljenja studenata".

Tagovi: Filozofski fakultet, Katolički bogoslovni fakultet
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE