GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Hollywoodski filmovi ne odražavaju rasnu raznolikost

Studija: Hollywoodski filmovi ne odražavaju rasnu raznolikost
RASNE RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2014 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hollywoodski filmovi daju nedovoljno prostora nebjelačkim etničkim skupinama koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama, stvarajući na filmu posve drugačiji prikaz svijeta od stvarne demografske slike današnjeg SAD-a, pokazala je najnovija studija.
Studija koju je provelo Sveučilište Južne Kalifornije pokazala je da su Hispanoamerikanci, koji čine više od 16 posto stanovništva SAD-a, u hoolywoodskim blockbusterima lani igrali samo 4,9 posto govornih uloga. Crnci su se pojavili u ukupno 14,1 posto uloga, a u 17 posto filmova njihovi likovi nisu imali niti jednu repliku. Studija je obuhvatila gotovo četiri tisuće filmskih uloga u stotinu filmova koji su u 2013. ostvarili najveće prihode na kinoblagajnama.

Iako je u 2014. britanski redatelj Steve McQueen postao prvi crnac koji je dobio Oscara za film "12 godina ropstva", studija je pokazala da je broj tamnoputih likova na velikom platnu danas tek 1,1 posto veći nego 2007., prenosi britanski BBC.

Također, ukoliko je redatelj filma crnac, veća je vjerojatnost da će u njemu biti više crnih glumaca, dodaje se u studiji. "Veća rasna diversificiranost u redateljskoj stolici može utjecati na ono što gledamo na velikom ekranu", navode autori studije.

U razdoblju od 2007. do 2013. nije zabilježena "značajnija promjena" od minimalno 5 posto u stopi učestalosti pojavljivanja različitih rasnih ili etničkih skupina u popularnim filmovima, pri čemu su Hispanoamerikanci "očigledno najnezastupljenija" rasna ili etnička skupina.

Iako se pripadnici te manjinske skupine pojavljuju u najmanjem broju filmskih uloga, Hispanci su u prošloj godini kupili četvrtinu ukupnog broja prodanih kino-karata u SAD-u, a njihova je kupovna moć procijenjena na oko jedan bilijun dolara.

Unatoč promjeni u demografskoj slici Amerike, "filmovi još uvijek prikazuju homogeniziranu sliku svijeta", upozorava izvješće. "U stvarnosti, gotovo polovica američke djece mlađe od pet godina nije bijele puti, što pokazuje da su i sadašnje i buduće filmske publike daleko diversificiranije nego je to prikazano na velikim ekranima", dodaje se.

Izvješće je pokazalo i da su Latinoamerikanke u filmovima daleko seksualiziranije prikazane od ostalih etničkih skupina: više od 37 posto hispanoameričkih likova je ili posve razodjeveno ili odjeveno tek djelomično. "To pokazuje kako postojeći kulturni stereotipi i dalje utječu na način na koji su likovi različita podrijetla prikazani na filmu", zaključuje se u studiji.

Tagovi: Hollywood, rasna zaznolikost, Hispanoamerikanci, Crnci, Afroamerikanci, Steve McQueen
PROČITAJ I OVO
Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
ŽELJEZNICA
Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
LABIN - Revitalizacija željeznice iznimno je važna u razvoju prometne infrastrukture u Istri, rekao je u utorak župan Miletić na konferenciji 'Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji', a izaslanik Vlade Gospočić poručio je da je na red sada došla željeznica.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, poboljšan promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, poboljšan promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi bilježili blage promjene uz različite predznake, zavšivši mjesec studeni s gubitkom od 1 odnosno 1,9 posto.
Dolar na većem gubitku prema najvažnijim valutama
FOREX
Dolar na većem gubitku prema najvažnijim valutama
LONDON - Dolar je u utorak znatnije oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama, pritisnut sniženim očekivanjima u vezi podizanja kamatnih stopa u SAD-u nakon pojave nove varijante koronavirusa, što navodi ulagače na oprez i okreće imovini koju smatraju sigurnijom lukom za kapital u neizvjesnom okruženju.
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE