GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suvlasnik Valamara: Austrija se ponaša kao da je u Hrvatskoj rat

Suvlasnik Valamara: Austrija se ponaša kao da je u Hrvatskoj rat
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / Index.hr
BEČ - Suvlasnik Valamara Gustav Wurmböck je u intervjuu za austrijski tjednik Profil oštro kritizirao mjere austrijskih vlasti prema Hrvatskoj, opisujući ih kao "pretjerani akcionizam".

Profil ističe da Valamar ima 34 hotela i 15 kampova i da može ugostiti 58 tisuća turista. Valamar je najveća turistička grupa u Hrvatskoj, a nalazi se "čvrsto u austrijskim rukama". Gustav Wurmböck je i predsjednik Nadzornog odbora Valamara.

Profil je Wurmböcka prvo pitao kako su gosti iz Austrije reagirali na odluku vlade Sebastiana Kurza da Hrvatsku stavi na crvenu listu, a odgovore ne smije prenijeti jer nisu pristojne za novine.

"Od naših tri tisuće gostiju iz Austrije, njih 75 posto je moralo prekinuti odmor i navrat-nanos putovati u Austriju. Bili su bijesni, naročito zbog poziva da se vrate i zbog roka u nedjelju navečer. Kao da je u Hrvatskoj izbio rat. To nitko u Hrvatskoj nije razumio, pa ni naši gosti", rekao je Wurmböck.

Dodaje kako su "na hrvatskoj strani predugo ignorirali situaciju", ali i da je "situacija u Istri, na Kvarneru i na otoku Krku, gdje većina Austrijanaca ljetuje, bolja u epidemiološkom smislu nego u većem dijelu Austrije". S druge strane, Makarska je "žarište korone", a to je po Wurmböcku zato što su "noć pretvorili u dan" i "partijali kao u Ischglu". Smatra da je stavljanje Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu opravdano.

"Mi hotelijeri smo tražili da se zatvore noćni klubovi jer se u njima događa veliko širenje virusa, ali zbog toga staviti cijelu zemlju na crvenu listu pretjeran je akcionizam koji je naročito nepotreban u dobrosusjedskim odnosima", kaže predsjednik NO-a Valamara.

Wurmböck smatra da je vlada Sebastiana Kurza donijela takvu odluku "kako bi skrenula pažnju s loših epidemioloških brojki u Austriji" te ironično dodaje: "Kada nisu izbjeglice krive za sve, onda su Hrvati."

"Za pet mjeseci ćemo se u Austriji radovati svakom gostu iz Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je već najavio da će vrlo pozorno gledati tada kakva je epidemiološka situacija u Austriji", napominje.

Wurmböck je dao i svoju procjenu kako austrijske vlasti provode krizni menadžment, ističući da su "mnoge stvari i u Austriji i u Hrvatskoj dobro napravljene, jer inače uopće ne bismo imali sezonu ljetovanja", ali da je upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku i poziv Austrijancima da se hitno vrate bilo izvedeno "na prepad".

Kaže da je oko 20 posto hotela u Hrvatskoj u austrijskom vlasništvu, da su to "izvrsni hotelijeri", ali da na to austrijske vlasti nisu obratile pažnju, a kamoli se obratile austrijskim hotelijerima da ih informiraju o pravom stanju na terenu. "U hotelima Valamar grupe se dosad nije zarazio niti jedan jedini gost", kaže Wurmböck.

Na kraju intervjua Wurmböck govori o tome kakvo je stanje u Valamarovim hotelima diljem hrvatske obale, pa kaže da je u Dubrovniku ostvareno tek 30 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je u Istri oko 50 posto. Hit su im kampovi koji su na 70 posto popunjenosti u odnosu na prošlu godinu.

"Nadali smo se da će popunjenost svih hotela u kolovozu doći na 50 posto u odnosu na prošlu godinu, ali stavljanje Hrvatske na crvenu listu je to onemogućilo", zaključuje predsjednik NO-a Valamara Gustav Wurmböck.

Tagovi: Gustav Wurmböck, Valamar Riviera, Austrija, austrijski turisti, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE