GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno

Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 22:01
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

Vjerovali ili ne, čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja. No zabrana bi, kako doznajemo, vjerojatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku “neispravan” lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali, dok dio njih zahtijeva superanalize koje traju i osam mjeseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodan je i potrošen u kućanstvima, piše Večernji list.

K tome, ako je “pala” jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo smo u 2019. uvezli 4,5 milijuna litara maslinova ulja za 14,6 milijuna eura – provuklo neopaženo.

Doznajemo kako su inspektorima za oko najviše zapala ekstradjevičanska maslinova ulja (EDMU) s kojima se povremeno “akcija” i za samo 20-30 kuna.

No na naš upit koje su to robne marke ili brendovi EDMU i iz kojih trgovina, nisu odgovorili, kažu tek kako su uzorci uzeti u svim većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

– Odabir za uzorkovanje temeljio se na saznanju o uljima prisutnim na tržištu do kojih se došlo tijekom godine u redovnim nadzorima inspektora, rezultatima analize prošlogodišnjih provjera sukladnosti proizvoda, cijeni (niže i srednje) proizvoda – odgovaraju, kao i da je od 25 ulja, njih pet uzorkovano u proizvodnji, a 20 u maloprodaji. Od sedam porijeklom iz Hrvatske dva su bila “nesukladna”, a od preostalih 18 iz EU članica (jedno iz Grčke, 10 iz Italije i sedam iz Španjolske) njih 12.

Ulja iz trećih zemalja nije bilo, no zna li se kako je čak šest ulja iz Španjolske i šest iz Italije “palo” na ocjenjivanju, posve su opravdane sumnje potrošača i nekih stručnjaka kako na našem tržištu nema dovoljno kontrole. Za šest su uzoraka trgovci zahtijevali i senzorska protuocjenjivanja u Španjolskoj i Italiji, no i na tim testovima nisu zadovoljili. Iz Inspektorata tek objašnjavaju kako se utvrđene “nesukladnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradjevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarirane.

– Ulja nesukladna na senzorsko ispitivanje na tržište se smiju staviti samo kao djevičansko maslinovo ulje – kazali su iz DIRH-a.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže kako proizvodnja maslinova ulja zahvaljujući naporima i viziji hrvatskih proizvođača posljednjih godina znatno napreduje, čemu su pridonijele i potpore za osjetljive sektore i investicije u preradu preko Programa ruralnog razvoja u mandatu sadašnje Vlade.

– Itekako vodimo računa o nadzoru maslinovog ulja koji je u nadležnosti DIRH-a, s kojim odlično surađujemo. No podaci za 2020. potvrđuju nagađanja o neodgovarajućoj kvaliteti, a time i neispravnom označavanju dijela ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Stavljanje ulja na tržište pod oznakom kvalitete kojoj ne udovoljava, osim što je suprotno propisima, dovodi u neopravdano slabiji tržišni položaj sve one koji su taj status radom i ulaganjima zaslužili te dovodi u zabludu potrošače. Uz kontinuirani nadzor i transparentno izvještavanje, broj takvih slučajeva će se smanjiti, a time i pridonijeti prepoznatljivosti visokokvalitetnog hrvatskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja – rekla je Vučković.

Tagovi: maslinovo ulje, kstradjevičanska maslinova ulja, Marija Vučković, Državni inspektorat
PROČITAJ I OVO
Cijene kave najviše u deset godina
KAVA
Cijene kave najviše u deset godina
LONDON - Cijene kave dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
OPORAVAK
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon što su dan prije zaronile na najniže razine u godinu dana, no trguje se oprezno dok ulagači pažljivo prate vijesti o novoj varijanti koronavirusa.
Wall Street oštro pao nakon poruka predsjednika Feda
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao nakon poruka predsjednika Feda
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog širenja omikron varijante koronavirusa, dodatno uznemirile poruke predsjednika Feda o inflaciji i potporama gospodarstvu.
Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
ŽELJEZNICA
Revitalizacija željezničkog prometa važna za razvoj Istre
LABIN - Revitalizacija željeznice iznimno je važna u razvoju prometne infrastrukture u Istri, rekao je u utorak župan Miletić na konferenciji 'Inicijativa za revitalizaciju željezničkog prometa u Istarskoj županiji', a izaslanik Vlade Gospočić poručio je da je na red sada došla željeznica.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, poboljšan promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, poboljšan promet
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi bilježili blage promjene uz različite predznake, zavšivši mjesec studeni s gubitkom od 1 odnosno 1,9 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE