GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švaljek i Lovrinčević: Projekcija rasta od 0,8% je optimistična

Švaljek i Lovrinčević: Projekcija rasta od 0,8% je optimistična
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2012 / 18:34
Autor: SEEbiz / Banka
ZAGREB - Iako rashodna strana nije razrađena, prema predstavljenim smjernicama proračun generalno ima prolaznu ocjenu.
No u zraku ostaje visjeti otvoreno pitanje o provedivosti te rashodne strane i preoptimističnoj prognozi rasta koja se temelji na investicijama čije financiranje nije objašnjeno, smatraju ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta Sandra Švaljek i njen kolega i bivši savjetnik premijerke Jadranke Kosor Željko Lovrinčević.

Sandra Švaljek, komentirajući smjernice Vlade istaknula je kako generalno gledajući one  imaju dobru tendenciju jer smanjuju rashode u respektabilnom iznosu od 4,6 mlrd kuna.

Prema njenom mišljenju ocjene sadašnje ekonomske situacije, kao i slabosti hrvatskog gospodarstva i situacije u okruženju postavljene su realno,  ali su zato Vladine projekcije rasta preoptimistične i bazirane na diskutabilnim temeljima.

Efekt investicija javnih poduzeća na rast, koje bi prema najavi ministra Radimira Čačića ove godine mogle doseći 8 mlrd kuna, relativno je diskutabilan, a za sobom bi mogao ostaviti ogromne dugove.

Tu se otvara i pitanje samog troška tih investicija koji bi mogao premašivati njihove povrate kao i sama činjenica da bi rast trebao generirati sektor koji se u prošlosti pokazao kao "rak rana" hrvatskog gospodarstva, ističu Lovrinčević i Švaljek.

Stoga je rast od 0,8% na temelju kojeg se projicira proračun za 2012. prema njihovom mišljenju nerealan, a projekcija za 2013. u kojoj Hrvatsku očekuju brojni izazovi u potpunosti promašena.

Osnovne zamjerke vezane uz smjernice su nerazrađenost rashodne strane i nepostojanje računa financiranja pa ne znamo kako će se financirati deficit i predviđene javne investicije, a u konačnici još ne znamo ni koje su to točno investicije, pa je teško donijeti ozbiljniju analizu proračuna, ističe Švaljek.
Željko Lovrinčević

Lovrinčević pak naglašava kako to nije dobro jer će rejting agencije, Međunarodni monetarni fond i investitore, koji u veljači počinju pristizati u Hrvatsku, zanimati račun financiranja, baš kao i domaće banke koje ovako još ne znaju koliko će novaca država ove godine od njih trebati.

Švaljek i Lovrinčević također smatraju kako je u poreznom sustavu izvršeno previše zahvata te promjene u sustavu poreza na dohodak prema njihovom mišljenju nisu bile nužne. Zbog manjka informacija muče ih i određene sumnje u ostvarivost rashodne strane proračuna.


www.banka.hr
Tagovi: Sandra Švaljek, Željko Lovrinčević, BDP, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar EI u fokusu
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa i nešto bolji promet.
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
TROŠKOVI
Butković: Razmišlja se o pokrivanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina
ŠTETE
Mraz nanio veliku štetu francuskoj proizvodnji vina

PARIZ - Travanjski mraz prouzročio je štetu u francuskim vinogradima koja bi mogla smanjiti proizvodnju vina gotovo za trećinu, upozorila je u četvrtak agencija za plaćanja u poljoprivredi FranceAgriMer, pozivajući se na procjene proizvođača vina.

Euro blago ojačao pred poruke sa sjednice ECB-a
FOREX
Euro blago ojačao pred poruke sa sjednice ECB-a
LONDON - Dolar se u četvrtak zadržao blizu najniže razine u sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je blago ojačao uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), koju investitori čekaju radi daljnjih smjernica.
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
CJEPIVO
Njemačka planira nabavku 30 milijuna doza Sputnjika V
BERLIN - Njemačka namjerava naručiti ukupno 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjik V, priopćeno je u četvrtak nakon razgovora premijera savezne pokrajine Saska i ruskog ministra zdravstva u Moskvi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE