GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve manji prometi na Sarajevskoj i Banjalučkoj berzi

Sve manji prometi na Sarajevskoj i Banjalučkoj berzi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Kriza koju je prouzrokovao korona virus uticala je na bosankohercegovačke berze.

Primjetno je pomanjkanje interesovanja investitora usljed čega nije rijetkost da trgovački dan završi sa simboličnim prometom i brojem transakcija.

Na Sarajevskoj berzi juče je bila samo jedna transakcija, a prije nekoliko dana ukupan dnevni promet bio je svega 85 KM.
Slično je i na Banjalučkoj berzi gdje je gotovo zamrlo trgovanje udjelima fondova, a promet uglavnom održavaju najlikvidnija kompanija na berzi Telekom Srpske i donekle Nova banka, te obveznice.

U aprilu 2020. godine na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 18,69 miliona KM. Bilo je 330 transakcija u kojima je prometovano nešto više od 3 miliona vrijednosnih papira.

Na Banjalučkoj berzi u aprilu je registrovan ukupan promet od 216,7 miliona KM, ali treba reći da 97,5 posto ili 211,3 miliona KM čine javne ponude vrijednosnih papira - dvije aukcije obveznica i jedna trezorskih zapisa. Kada se oduzme i jedan blok posao u vrijednosti 1,8 miliona KM, redovan promet iznosio je svega 3,5 miliona KM.

Podaci Centralne banke BiH koji se odnose na zbirni promet bh. berzi za mart pokazuju da je bilo 326 transakcija sa ukupnim prometom od 28 miliona KM i a da je protrgovano nešto više od 3 miliona vrijednosnih papira.

Tržišna kapitalizacija takođe je u padu, u martu 2020. godine na Sarajevskoj berzi iznosila je 5,45 milijardi KM, dok je primjerice kraj prošle godine završila na 5,58 milijardi KM.

Na Banjalučkoj berzi trend je drugačiji, u martu je tržišna kapitalizacija bila nešto veća nego u odnosu na decembar, 3,82 mlrd KM prema 3,78 milijardi KM, ali je pad zabilježen u martu 2020. u odnosu na februar.

Tagovi: Sarajevska berza, Banjalučka berza, tržište kapitala, Telekom Srpske, Nova banka, Centralna banka BiH
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE