GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svibanjski pesimizam na Wall Streetu

Svibanjski pesimizam na Wall Streetu
BEZ RIZIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2023 / 08:29
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Raspoloženje na Wall Streetu nikada nije bilo tako pesimistično ove godine kao sada.

S padom dobiti američkih korporacija postoji i velika vjerojatnost recesije, a to baš i nije okruženje u kojem bi kupci imali poseban apetit za rizik.

Prema istraživanju Bank of America (provedenom od 5. do 11. svibnja), čak 65 posto fond menadžera u svijetu očekuje smanjenje gospodarskog rasta. Takva sumornost nije viđena ove godine. Najveći rizici povezani su s bankovnom kreditnom krizom i globalnom recesijom, a zatim visokom inflacijom, koja prisiljava središnje banke na daljnje zaoštravanje monetarne politike. No, profesionalni ulagači i dalje vjeruju u nastavak rasta velikih tehnoloških kompanija (veliki iznosi i dalje se slijevaju, a tržišna kapitalizacija Applea od 2,7 trilijuna dolara čak je veća od vrijednosti cijele britanske burze zajedno!), a druge najpopularnije oklada je "shorting" (kupovanje na kratko - profit donosi pad tečaja) američkih banaka i dolara. Primjetne su i duge pozicije u europskim i kineskim dioničkim ulaganjima.

Burza u New Yorku trenutačno se čini precijenjenom, s višestrukom prosječnom zaradom (P/E) od 24, što je iznad prosjeka. Sezona tromjesečnih rezultata bila je bolja od očekivanog, ali ipak – dobit je u prosjeku neznatno manja. Budući da u skoroj budućnosti nema izgleda za rast dobiti, a prijeti i recesija, sasvim je logična suzdržanost investitora koja je primjetna u posljednjem razdoblju. Od sredine studenog indeks S&P 500 zarobljen je u rasponu između 3800 i 4200 bodova. Morgan Stanley upozorio je da bi tehnološki sektor (nakon bankarstva) mogao biti sljedeći na redu koji će doživjeti previranja zbog rastućih kamatnih stopa. Kratkoročno će na sentiment utjecati i događanja u američkom Kongresu, gdje se još uvijek nisu dogovorili o podizanju granice prijevremenog duga.

Michael Burry, koji se prije 15 godina proslavio uspješnim klađenjem na kolaps hipotekarnog tržišta - priča je pretočena i u film Big Short - izazvao je veliku pozornost svojom odlukom da se "nakupi" dionicama regionalnih banaka, uključujući dionice propale First Republic Bank. Njegov hedge fond Scion Asset Management (ukupna vrijednost pozicija na američkom tržištu krajem ožujka bila je 107 milijuna dolara) kupio je krajem prvog tromjesečja 150.000 dionica spomenute banke, vrijednih oko dva milijuna dolara, kao i dionice banaka PacWest, Western Alliance, New York Community, Capital One... Značajno su povećali svoje pozicije i u kineskim trgovačkim divovima JD.com i Alibaba, a spomenute dionice sada predstavljaju 20% udjela u portfelju.

Burryju se za sada još nije isplatila oklada na regionalne američke banke, štoviše, ulaganje u First Republic (banku je kupio JPMorgan, depoziti riješeni, ali dioničari nisu) posve je razvodnjelo, ako, naravno, Scion nije ranije izašao iz ulaganja. Za ostale regionalne banke za sada postoje samo nerealizirani gubici, koji se uz malo sreće mogu pretvoriti i u "jackpot". Trenutačno, naravno, ništa ne ukazuje na to, jer američka središnja banka nemilosrdno podiže kamatnu stopu, odnosno vodi politiku kvantitativnog stezanja (QT), što može dovesti do kolapsa još neke banke. Burryjeva oklada bi se isplatila samo ako Fed "shvati" da je napravio previše štete bankama i počne smanjivati kamatne stope ili čak pokrene još jedan krug kvantitativnog popuštanja (QE).

Tagovi: Wall Street, granica državnog duga, First Republic, JPMorgan, Bank of America, tržište kapitala, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 2%, u prvom planu Mt. Gox
NEW YORK - Bitcoin je 28. svibnja pao za 2% nakon što su novčanici koji su označeni kao da pripadaju propaloj kripto mjenjačnici Mt. Gox premjestili 107 547 BTC-a u vrijednosti od gotovo 7,3 milijarde dolara u nepoznati novčanik, a dodatne transakcije tek se očekuju u idućim satima.
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
PREDVIĐANJA
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
NEW YORK - Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu. Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošlog tjedna, kao i industrijski metalni bakar.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak dok su ulagači procjenjivali komentare dužnosnika Europske središnje banke koji su signalizirali da bi smanjenje stopa moglo biti na pomolu za najveći svjetski gospodarski blok.
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina
SENDVIČ
Državni inspektorat: Opoziva se šunka sendvič Celjskih mesnina

ZAGREB - Opoziva se Z‘ dežele šunka sendvič od 500 grama s rokom upotrebe do 31. svibnja 2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
TREZORCI
Primorac: Oko 4500 građana prvi dan obavilo upis za trezorske zapise
ZAGREB - Ciljani iznos novog kruga upisa trezorskih zapisa za građane je 900 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je prema posljednjim podacima oko 4.500 građana iskazalo interes za kupnju trezorskih zapisa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE