GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska središnja banka spremna zauzdavati jačanje franka

Švicarska središnja banka spremna zauzdavati jačanje franka
FRANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 12:28
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka ponovo je u ponedjeljak poručila da je spremna intervenirati na deviznim tržištima kako bi zauzdala jačanje domaće valute, potaknuto snažnom potražnjom ulagača za sigurnom imovinom zbog rata u Ukrajini.

„Potražnja za švicarskim frankom trenutno je velika budući da ga ulagači smatraju sigurnim utočištem za kapital, a isto vrijedi i za dolar i jen”, stoji u priopćenju središnje banke.

„Franak je i dalje jak”, ističu u švicarskoj središnjoj banci, dodavši da je “SNB i dalje spreman intervenirati na tržištu deviza bude li potrebno”.

Jačanje domaće valute objašnjavaju i razlikom u stopama inflacije koja je u Švicarskoj niža nego u drugim zemljama.

Potrošačke cijene u Švicarskoj porasle su u veljači 2,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od 2008. godine, ali daleko blaže nego u eurozoni gdje je stopa inflacije u veljači po procjeni Eurostata iznosila 5,8 posto.

Iz SNB-a su u ponedjeljak poručili i da će pri donošenju eventualne odluke o intervenciji uzeti u obzir odnos domaće prema svim valutama a ne pojedinačne tečajeve.

Franak je u sinoćnjoj trgovini na azijskim tržištima snažno ojačao prema euru, dosegnuvši 99,10 centima za euro, najvišu razinu od siječnja 2015. godine kada je švicarska središnja banka odlučila intervenirati kako bi zakočila jačanje domaće valute kako bi pomogla izvoznicima.

Tagovi: Švicarska središnja banka, Švicarska narodna banka, franak
PROČITAJ I OVO
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE