GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarski izvoz satova potonuo u 2020.

Švicarski izvoz satova potonuo u 2020.
SATOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Vrijednost švicarskog izvoza satova pala je u 2020. godini 22 posto, odražavajući urušavanje prodaje u pandemiji na glavnim tržištima, uz izuzetak Kine, objavilo je u četvrtak udruženje švicarskih proizvođača satova.

Švicarski proizvođači prodali su prošle godine satove u vrijednosti 17 milijardi franaka (19 milijardi dolara), pokazuju podaci udruženja.

Pandemijska se godina za švicarske izvoznike satova padom približila razdoblju globalne financijske krize, od 2008. do 2009. godine.

Prodaja satova u Europi i Sjedinjenim Državama lani je pala za 25 odnosno 20 posto, dok je u Kini poskočila za 20 posto.

U Kinu je Švicarska prošle godine izvezla satove u vrijednosti 2,4 milijarde franaka, čime je Kina postala vodeće inozemno odredište za te proizvode, istisnuvši s te pozicije Hong Kong.

Zdravstvena kriza Kinu je manje pogodila nego ostale zemlje i prodaja satova oporavila se u drugoj polovini godine jer su Kinezi satove radije kupovali kod kuće nego na putovanjima u inozemstvo.

Div švicarske industrije satova Swatch odvojeno je u četvrtak izvijestio o padu prihoda u prošloj godini za 28,7 posto, na 5,6 milijardi franaka.

Time je 2020. završio s neto gubitkom, prvi puta otkada je osnovan, od 53 milijuna franaka, nasuprot dobiti od 748 milijuna franaka u godini ranije, pokazalo je poslovno izvješće.

"Izostanak turista i dalje teško pogađa znatno pogađa u prvom redu trgovine Swatch Grupe u zračnim lukama i turističkim odredištima", objavila je kompanija čija široka paleta satova obuhvaća brendove Omegu, Longines i Tissot.

Prošle godine Swatch je trajno zatvorio 384 trgovine i smanjio broj zaposlenih za 10 posto, na 32.400, pokazuju podaci tvrtke.

Tagovi: švicarski satovi, Švicarska, Swatch, Longines, Tissot
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE