GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svinjogojce čeka izazovna godina

Svinjogojce čeka izazovna godina
SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 16:49
Autor: SEEbiz / HER
ZAGREB - Smiruje se situacija sa svinjskom kugom. Nema, na sreću, u posljednje vrijeme novih slučajeva, a od lipnja pa sve do studenoga prošle godine svinjogojci su baš bili u strahu. I to s razlogom. Pogotovo oni s istoka zemlje, iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

No, od mogućeg širenja zaraze uz njih su strahovali i svinjogojci sa sjevera zemlje. I pred njima je jedna izazovna godina, pitanje je koliko će ih opstati jer se u varaždinskom i čakovečkom kraju svinjogojstvom bave mahom staračka gospodarstva.

Finčevec je pitomo mjesto smješteno ispod Kalnika. Nekada su brojali i više od stotinu stanovnika, a danas ovdje živi njih četrdesetak. Na imanju smo obitelji Kos koja se gotovo tri desetljeća bavi svinjogojstvom.

- Selo je predivno, mi smo na brežuljku i vidimo sve oko sebe, nema baš nešto domaćinstava, sve je manje mladih koji bi trebali ostati, a oni odlaze, rekla je Brankica Kos.

Pavić: Eutanazirano je manje od 2,5% ukupnog broja svinja
Mladen Pavić
Ivica Kos je radio u velikoj telekomunikacijskoj tvrtki no uvijek je bio vezan za svoje mjesto i imanje. Djeca su se školovala pa se odlučio aktivnije baviti svinjogojstvom.

- Vidjeli smo zadovoljstvo u poljoprivredi, trebala nam je nekakva dodatna vrijednost, vidjeli smo to u svinjogojstvu i tako smo se širili, kaže.

"Kraljevstvo za odojka" - baš tako bi se mogla opisati potraga mnogih građana za delicijom koja je bila nezaobilazna na stolovima ovih blagdana. Cijene su tako dosezale i preko šest eura za kilogram žive vage. Uzgajivača Ivicu Kosa to nimalo ne čudi.

- Trenutno je nestašica i u Europskoj uniji. Francuska neće imati samodostatnost, a kod nas je do poremećaja dovela i afrička svinjska kuga kod koje je došlo do poremećaja u Slavoniji, kaže Ivica Kos.

Nekada su kasno jesenski i zimski dani hrvatskog sjevera bili rezervirani za svinjokolju ili kolinje. Danas u mnogim zaselcima takva je tradicija nestala. I to iz tužnog razloga jer su mnoga domaćinstva, pogotovo u brdovitim i zabačenijim dijelovima zapuštena. Mladi su odselili za poslom, umirovljenicima se uzgoj ne isplati. I to je trend koji je poharao naše svinjogojce posljednjih desetljeća.

- Svaka proizvodnja treba stajati na vlastitim nogama, ne možete očekivati da će nas netko spašavati, mora se postaviti temelj na kojem se može graditi, tako je u svinjogojstvu, stočarstvu, mljekarstvu, sve smo prepustili stihiji i uvozu viškova iz Europe, tih viškova će biti sve manje, a mi ćemo tražiti uvoz iz Indije, Brazila, rekao je Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Uz sve to prošla je godina bila neizvjesna zbog pojave i širenja svinjske kuge. Iako na ovome području nije otkrivena - strah je prisutan.

- Kod nas nema problema, ali nikad se ne zna. U svakom slučaju treba se pridržavati epidemioloških mjera, treba držati dess barijere, dezinficirati sve prostore i kad neko dolazi, kod nas dolaze iz svih krajeva, moramo paziti. Jer to nije bauk, rekao je Ivica Kos.

Širenje je obuzdano, ali nije iskorijenjeno - pa će i ova godina za svinjogojce biti izazovna.

- S tim ćemo se morati naviknuti živjeti, ali mislim da će biti kao i korona. Država mora kreirati okruženje da mi možemo opstati. Država je počela shvaćati da su problemi u tom sektoru veliki, pokazala je dobru volju, pomoglo se zadnjih dvije godine ali to je nedovoljno ako nema planiranja budućnosti, rekao je Damir Jagić.

Cijenama su naši svinjogojci trenutačno zadovoljni jer nema ih dovoljno da pokriju aktualnu potražnju, a i afrička svinjska kuga je poremetila tržište.

Tagovi: svinjohojci, svinje, meso, prerada, hrana
PROČITAJ I OVO
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE