GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Cijene sirovina mogle bi ostati visoke do kraja 2024.

Svjetska banka: Cijene sirovina mogle bi ostati visoke do kraja 2024.
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Rat u Ukrajini izazvao je cjenovni šok na tržištima sirovina, promijenivši trgovinu, proizvodnju i potrošnju, upozorila je Svjetska banka, procijenivši da će se cijene zbog tih promjena zadržati na visokim razinama do kraja 2024. godine.

Cijene energije porasle su u protekle dvije godine najsnažnije od naftne krize u 1973. godini, a poljoprivredne sirovine i gnojiva poskupjeli su najviše od 2008., ističe SB u prognozama za tržišta sirovina.

Ukrajina i Rusija veliki su proizvođači poljoprivrednih sirovina, a plin se koristi kao sirovina za proizvodnju gnojiva, podsjećaju.

"U cjelini gledano, svjedočimo najvećem šoku koji su izavale cijene sirovina od 70-ih godina prošlog stoljeća", naglasio je potpredsjednik SB-a za ravnopravni rast, financije i institucije Indermit Gill, a šok su dodano pojačala ograničenja u trgovini hranom, gorivom i gnojivima.

Cijene energije porast će ove godine više od 50 posto i potom oslabiti u 2023. i 2024.

Cijena prirodnog plina u Europi udvostručit će se i dosegnuti rekordnu razinu u 2022., a cijena ugljena porast će 80 posto i također dosegnuti rekordnu razinu, procjenjuju u SB-u.

Očekuju i rekordne cijene pšenice, u nominalnom izrazu, nakon rasta za više od 40 posto u ovoj godini, što će pojačati pritisak na gospodarstva u razvoju koja potražnju podmiruju najvećim dijelom uvozom, posebno iz Rusije i Ukrajine.

Cijene metala trebale bi porasti 16 posto i potom oslabiti u 2023., ali će se zadržati na povišenim razinama, prognoziraju u SB-u.

U idućim godinama cijene sirovina zadržat se se znatno iznad petogodišnjeg prosjeka, a ako rat u Ukrajini potraje ili ako Rusiji budu uvedene nove sankcije, mogle bi biti još i više i još snažnije oscilirati nego što se trenutno očekuje, upozoravaju.

"Zbog rata u Ukrajini tržišta sirovina bilježe najveći šok u opskrbi u nekoliko desetljeća", ističe ravnatelj odjela koji sastavlja izvješće Ayhan Kose.

U takvom okruženju prijeti stagflacija i vlade bi trebale iskoristiti svaku priliku da potaknu gospodarski rast i izbjegavati mjere koje će naškoditi svjetskom gospodarstvu, poručuje Gill.

Tagovi: Svjetska banka, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE