GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali nakon pet tjedana rasta

Svjetska tržišta: Indeksi pali nakon pet tjedana rasta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 09:10
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale s rekordnih razina, nakon pet tjedana rasta, jer ulagače zabrinjava spori oporavak gospodarstava i daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 30.046 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,9 posto, na 3.663 boda, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 12.377 bodova.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Cijepljenje je prošloga tjedna počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak cijepljenja u SAD-u.

No, u međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što je dodatno usporilo oporavak gospodarstva od koronakrize.

Tako je, primjerice, objavljeno da je tjedan dana prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 137.000, na 853.000, najvišu razinu od polovice rujna i znatno više nego što su analitičari očekivali.

I niz drugi podataka pokazuje da su gospodarstvu nužne nove poticajne mjere kako bi se ubrzao oporavak, no u Kongresu republikanci i demokrati pregovaraju o dodatnim poticajima već mjesecima.

Analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih gospodarskih mjera biti usuglašen prije ili kasnije, no nije još sigurno koliko će iznositi.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se mnogi burzovni indeksi u svijetu kreću na rekordnim razinama, unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu.

S&P 500 indeks porastao je ove godine oko 13 posto, a početkom prošloga tjedna MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo je najvišu razinu u povijesti.

ECB smanjio procjene rasta eurozone

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, i to premda su čelnici Europske unije nakon višemjesečnih pregovora prihvatili poticajne mjere za oporavak gospodarstava od koronakrize, a Europska središnja banka (ECB) dodatno popustila monetarnu politiku.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 6.546 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 posto, na 13.114 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 5.507 bodova.

Pad indeksa posljedica je usporavanja oporavka gospodarstva eurozone zbog drugog vala širenja koronavirusa.

Tako je ECB smanjio procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) tog bloka u idućoj godini na 3,9 posto, dok je u rujnu procjenjivalo da će rast iznositi 5 posto.

U fokusu ulagača su i pregovori između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. Kako napretka nema, ulagači se plaše da će Britanija izaći iz EU-a bez tog dogovora, što bi nanijelo znatne štete i jednom i drugom gospodarstvu.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 0,4 posto, na 26.652 boda.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE100, DAX, CAC40, Dow Jones
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE