GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih razina

Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih razina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2021 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta s novim valom širenja covida-19 te mogućnosti da Fed uskoro počne sa zaoštravanjem monetarne politike spustili su protekloga tjedna najvažnije svjetske burzovne indekse s rekordnih razina.

Dow Jones protekloga tjedna potonuo je za 1,11 posto, na 35.120 bodova, S&P 500 za 0,6 posto, na 4.441 bod, a tehnološki Nasdaq za 0,72 posto, na 14.714 bodova.

Dow Jones i S&P pritom su se spustili s rekordnih razina, pod utjecajem objave zapisnika s Fedove sjednice održane potkraj srpnja, koji je pokazao da monetarne vlasti razmatraju početak postupnog smanjivanja monetarnih poticaja.

Taj zapisnik, objavljen u srijedu, pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo Fedov cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti. Također, pokazao je da još samo postoje različita mišljenja unutra Feda treba li već ove godine smanjiti kupnje obveznica ili ipak od iduće. Naime, dio Fedovih dužnosnika zabrinut je jačanjem inflacije te smatra da je potrebno pripremiti se za borbu s njom, dok ima i onih koji smatraju da je potrebno pričekati kako bi se što više Amerikanaca prije promjene monetarne politike vratilo na posao.

Investitori su od zadnje sjednice Feda u srpnju u potrazi za signalima kada će središnja banka početi zaoštravati ultra-popustljivu monetarnu politiku, među ostalim i smanjiti kupnju obveznica, koja daje ključnu potporu S&P 500 indeksu, čija se vrijednost od ožujka lani udvostručila.

Pritom su investitori pomalo nervozni jer S&P neprestano raste od ožujka lani, ne bilježeći pad iznad 5 posto, a sada je u razdoblju kada je kroz povijest često prolazio razdoblje korekcije.


Takvo uzlazno kretanje tog indeksa i ostalih globalnih burzi već mjesecima podupire golema likvidnost, zbog čega kod svakog manjeg pada cijena dionica investitori ulaze na tržište radi povoljnih kupnji.


"Gospodarstvo dobiva strahovito veliku monetarnu podršku od Feda već neko vrijeme, stoga tržište strahuje od smanjivanja monetarnih poticaja i što će to značiti za gospodarski rast", kaže Rob Haworth, direktor strategije za ulaganja pri U.S. Bank Wealth Managementu.

Za nove smjernice investitori čekaju redovito godišnje zasjedanje Feda u Jackson Holeu, koje će se odžati idućega tjedna, upotrazi za nzanakama kad se planira početi stezati monetarna politika, što će označiti kraj ere jeftinog novca.

"Kroz povijest smo vidjeli da je simpozij u Jackson Holeu znao privući veliku pažnju,a ove godine to će biti još izraženije. Fed bi mogao iskoristiti tu priliku da iskomunicira kakvi su mu daljnji planovi", navodi Haworth.

Europske burze pretrpjele su prošli tjedan najveći tjedni gubitak u zadnjih devet mjeseci, jer investitore brine usporavanje gospdoarskog rasta zbog novog vala širenja covida-19.

STOXX 600 potonuo je 1,5 posto, 468,8 bodova, spustivši se tako s rekordne razine nakon četiri tjedna uzastopnog rasta.

Frankfurtski DAX potonuo je 1,05 posto, na 15.808 bodova, pariški CAC za 3,9 posto, na 6.626 bodova, a londonski FTSE indeks za 1,8 posto, na 7.087 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks protekloga tjedna potonuo za gotovo 3 posto, na 27.820 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, DAX, CAC40, FTSE100, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE