GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku

Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2020 / 08:46
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Nakon pet tjedana rasta, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, što je posljedica jačanja napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u američkom zračnom napadu u Iraku ubijen iranski general.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,04 posto, na 28.634 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 3.234 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto, na 9.020 bodova.

Prvi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon pet tjedana rasta posljedica je zabrinuti ulagača zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a na zračnu luku u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Mouhandis, zapovjednik iračke policije.

Pentagon je potvrdio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Soleimanija.

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija", priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu. "Iran i drugi slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi", zaprijetio je Rohani.

Napetosti između SAD-a i Irana traju već mjesecima zbog američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu.

Ulagače je zabrinuo i slabiji nego što se očekivalo podatak iz američkog gospodarstva, koji ukazuje na usporavanje rasta.

Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u prosincu tvornička aktivnost pala najviše u više od 10 godina.

„Cijene su dionica pale zbog slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti i geopolitičkih napetosti. Uz to, čini se da je tržište precijenjeno", kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

S&P 500 indeks neprestano je rastao pet tjedana i dosezao rekordne razine, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, prema kojemu će Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je nedavno kako će taj sporazum biti potpisan u Washingtonu 15. siječnja.

Time bi se trebao završiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva, koji je trajao više od godinu i pol i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

No, dugo razdoblje rasta cijena dionica na Wall Streetu izazvalo je zabrinutosti u vezi moguće korekcije, posebice ako se rast globalnog gospodarstva ne ubrza kao što se ulagači nadaju ili ako ponovno ojačaju napetosti između SAD-a i Kine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.622 boda, a frankfurtski DAX 0,9 posto, na 13.219 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,1 posto, na 6.044 boda.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,8 posto, na 23.656 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE 100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE