GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, na Wall Streetu novi rekordi

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, na Wall Streetu novi rekordi
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 08:20
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,7 posto, na 34.777 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 4.232 boda. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 1,5 posto, na 13.752 boda.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se, među ostalim, očekivanjima ulagača da će Fed nastaviti s izuzetno popustljivom monetarnom politikom nakon razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Naime, rast zaposlenosti u SAD-u u travnju je neočekivano usporio. Po podacima američkog ministarstva rada, u prošlom je mjesecu broj zaposlenih porastao za 266 tisuća, dok se očekivao rast za gotovo milijun.

Tako je broj zaposlenih u travnju bio još uvijek 5,4 posto niži nego u veljači prošle godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani gospodarski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima.

No, takvi podaci s tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama i masovno kupovanje državnih obveznica.

Ipak, većina ostalih makroekonomskih podataka ukazuje na nastavak oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Podršku tržištima pružili su prošloga tjedna i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 47 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tri tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

I dok su Dow Jones i S&P 500 porasli, Nasdaq indeks znatno je pao.

To je posljedica preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je lani za 'zatvaranja' gospodarstva predvodio po rastu cijena, u cikličke sektore, koji bi trebali imati najviše koristi od 'otvaranja' gospodarstva i ubrzanja oporavka od koronakrize.

„Energetski, financijski, rudarski i industrijski sektor bolje su prošli od ostalih. To su ciklički sektori, koji bi trebali imati najviše koristi od 'otvaranja' gospodarstva i oporavka”, kaže Terry Sandven, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 posto, na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 posto, na 15.399 bodova, a pariški CAC 1,85 posto, na 6.385 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,9 posto, na 29.357 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE 100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq, Wall street
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE