GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no trgovalo se oprezno zbog strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,65 posto, na 34.756 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 4.229 bodova, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 13.814 bodova.

Ti su se indeksi cijeloga tjedna izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, ovisno o tome je li na tržištu prevladao strah od jačanja inflacije ili je popustio.

Tako su najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica osjetno pale u četvrtak, kada je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 978.000, oko 300.000 više nego što se očekivalo.

Snažan rast zapošljavanja izazvao je zabrinutosti u vezi jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

No, već u petak su burzovni indeksi znatno porasli jer je vladino izvješće pokazalo da je u SAD-u u svibnju ukupno zaposleno 559.000 ljudi, nešto manje od očekivanih 650.000.

Stoga su popustila strahovanja od pretjeranog jačanja potrošnje i inflacije.

„To je izvješće smanjilo pritisak na Fed, omogućilo mu da strpljivo čeka razvoj situacije i zadrži kamatne stope niske. A niske kamate pogoduju rizičnijim investicijama”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital Management.

Posljednji podaci pokazuju da se inflacija kreće oko 3 posto, što je znatno iznad Fedove ciljane razine inflacije od 2 posto.

No, dužnosnici Feda neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupnju državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

„Tržište analizira snažne gospodarske podatke i inflacijske pritiske, pa procjenjuje kada bi Fed mogao početi smanjivati poticaje i kako to uračunati u cijene dionica”, kaže Brad Neuman, direktor u tvrtki Alger.

Nakon što je nedavno pao više od 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine manje od 1 posto.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 12 posto, a zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 15.692 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 6.515 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 28.941 bod.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE 100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq, Wall street
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE