GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere

Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,75 posto, na 25.383 boda, dok je S&P 500 porastao 3 posto, na 3.044 boda, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.489 bodova.

Pozitivno na tržišta utječu vijesti o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalizacije gospodarske aktivnosti.

Ulagači se nadaju brzom oporavku najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize jer vlasti širom svijeta, od Japana i Kine do Europske unije najavljuju daljnje poticajne mjere.

Tako je Europska komisija predstavila plan za oporavak gospodarstva EU-a vrijedan 750 milijardi eura.

Dužnosnici američke središnje banke, pak, svako malo najavljuju da će Fed uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

Rast burzi zahvaljuje se, također, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa, što bi odagnalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa.

Zbog toga su u drugom planu bile napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike prosvjede u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je da je "ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga".

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.

SAD će početi postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, objavio je u petak predsjednik SAD-a Donald Trump. Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje tom teritoriju otkako je vraćen Kini, rekao je Trump.

Uz to, on i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.

Stoga se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih burzi.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 11.586 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 4.695 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 7,3 posto, na 21.877 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE