GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Indeksi većinom porasli, trgovanje nesigurno

Svjetska tržišta: Indeksi većinom porasli, trgovanje nesigurno
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo nesigurno, a cijene su dionica oscilirale ovisno o razvoju situacije u vezi Ukrajine, kretanju cijena nafte i gospodarskim pokazateljima, posebice o inflaciji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 34.818 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 4.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 14.261 bod.

Početkom tjedna ti su indeksi snažno porasli, zahvaljujući optimizmu ulagača nakon vijesti da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina predložila neutralni status.

No, rat u Ukrajini je nastavljen, a ulagače je u drugom dijelu tjedna uznemirila i prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će prekinuti isporuke plina europskim zemljama, ako ih neće plaćati u rubljima.

Bijela kuća uvela je, pak, nove sankcije Rusiji i najavila dosad najveću prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi spriječila daljnji rast cijene 'crnog zlata'.

Snažan rast cijena nafte, ali i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini podržava jačanje inflacijskih pritisaka.

Zbog toga se posljednjih tjedana gotovo uobičajilo da burzovni indeksi porastu kada cijene nafte padnu i obrnuto.

I novi podaci potvrdili su da se u SAD-u inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina.

Prema indeksu cijena proizvoda za osobnu potrošnju, inflacija, bez cijena hrane i energije, dosegnula je u veljači 5,4 posto na godišnjoj razini, a sa cijenama energije i hrane 6,4 posto.

„Premda su podaci u skladu s očekivanjima, brojke su veće nego što su bile prošloga mjeseca i vjerojatno će i dalje rasti. A to samo učvršćuje pozicije Feda da bude agresivniji u suzbijanju inflacije”, kaže Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo, s obzirom na dobre pokazatelje s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u ožujku broj radnih mjesta povećan za 431.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, blizu najniže razine u dvije godine.

„Izvješće je pokazalo da se sve više ljudi vraća na posao. Ako i ostali pokazatelji do iduće sjednice Feda budu tako dobri, čelnici središnje banke vjerojatno će mirne duše povećati kamatne stope za 0,50 postotnih bodova”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Allspring Global Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1 posto, na 14.446 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 6.684 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,7 posto, na 27.665 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE