GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Investitori oprezni zbog novog soja koronavirusa

Svjetska tržišta: Investitori oprezni zbog novog soja koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog pojave novog soja koronavirusa u Britaniji, no do kraja tjedna nadoknadile su veći dio gubitaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 30.199 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 12.804 boda. S&P 500 oslabio je, pak, 0,2 posto, na 3.703 boda.

Na samom početku prošloga tjedna svjetske su burze pale, ponajviše europske, jer su ulagače zabrinule vijesti o novom soju koronavirusa u Britaniji, koji se širi brže od dosadašnjeg.

Britanska je vlada proglasila karantenu za London i jugoistok Engleske, a kako bi se spriječilo širenje tog virusa, više od 50 zemalja u svijetu privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok je Francuska zatvorila i granicu na 48 sati.

No, kasnije su se tržišta smirila, nakon poruka da je cjepivo protiv koronavirusa moguće brzo prilagoditi novom soju.

U skraćenom radnom tjednu zbog božićnih blagdana podršku tržištima pružio je i dogovor republikanaca i demokrata u američkom Kongresu, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera.

Taj paket poticaja gospodarstvu vrijedan je gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima.

Kongres je u utorak prihvatio taj paket poticaja, pa zakone o tome još samo treba potpisati predsjednik SAD-a na odlasku Donald Trump.

No, Trump je to odbio jer želi da se pomoć nezaposlenima poveća sa 600 na 2.000 dolara, stoga se pregovori o paketu pomoći, kao i saveznom proračunu, nastavljaju.

Pozitivno je na tržišta, pak, utjecao dogovor Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. Sada taj sporazum trebaju potvrditi britanski i europski parlament.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

Zbog oštrog pada na početku tjedna, na europskim su burzama indeksi u cijelom tjednu zabilježili blage minuse.

Londonski FTSE oslabio je 0,4 posto, na 6.502 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 posto, na 13.587 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 5.522 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 26.656 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, koronavirus, Dow Jones, DAX, CAC40, Wall Street
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE