GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Najvažniji indeksi nastavit će rast

Svjetska tržišta: Najvažniji indeksi nastavit će rast
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2015 / 08:56
Autor: SEEbiz / Admiral Markets
ANALIZA - Ulaganje u dionice može biti iznimno profitabilno, te se barem kada su u pitanju razvijena tržišta, pokazalo kao dugoročno najisplativiji oblik ulaganja.
No, takav oblik ulaganja nosi i značajan rizik, jer čak i najveće kompanije mogu pasti u financijske probleme zbog čega im cijena dionice značajno padne. Taj rizik se može značajno smanjiti ulaganjem u dioničke indekse koji se na mnogim tržištima trenutno nalaze na najvišim razinama u povijesti.

Indeks je pokazatelj kretanja cijelog tržišta. Pojednostavljeno rečeno, na temelju promjene vrijednosti indeksa može se vidjeti koliko su u prosjeku porasle ili pale sve dionice na određenom tržištu. Izračunava se na temelju kretanja cijena velikog broja kvalitetnih dionica.

Najpoznatiji dionički indeks na svijetu je Dow Jones Industrial Average (DJIA) i sastoji se od 30 velikih američkih kompanija (3M, American Express, Apple, Boeing, Caterpillar, Chevron, Cisco Systems, Coca-Cola, DuPont, ExxonMobil, General Electric, Goldman Sachs, The Home Depot, Intel, IBM, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, McDonald's, Merck, Microsoft, Nike, Pfizer, Procter & Gamble, Travelers, UnitedHealth Group, United Technologies, Verizon, Visa, Wal-Mart, Walt Disney) i posljednjih 5 godina je porastao je čak 65%.

Porast najtrgovanijih svjetskih indeksa u posljednjih godinu dana:

FTSE (britanski):           5,92%

Dow Jones (američki):  10,30%

DAX (njemački):          26,68%

Nikkei (japanski):       34,55%

Trgovanje financijskim izvedenicama na indekse je danas dostupno svima budući da ih u ponudi ima sve veći broj online brokerskih kuća.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno svi gore navedeni indeksi i dalje rasti te će im za godinu do dvije vrijednost gotovo sigurno biti više od sadašnje. Indeksi će rasti na temelju očekivanog poboljšanja gospodarske situacije u cijelom svijetu te ubrizgavanja velike količine novca u europski financijski sustav od strane ECB-a. Na rast dionica će utjecati i komentari Janet Yellen, čelnice američke centralne banke, koja je u srijedu izjavila da ne planira žuriti s početkom zatezanja monetarne politike. Na temelju njenog govora investitori na financijskim tržištima očekuju da se najvjerojatniji datum prvog podizanja kamatnih stopa sada pomaknuo s lipnja na rujan ove godine. To znači da će dodatnih nekoliko mjeseci novac biti lakše dostupan, što uvijek pogoduje rastu cijena dionica.

Trgujući indeksima na kratki rok moguće je ostvariti još veći profit, jer se pomoću takozvanog short sellinga profit može ostvariti i pri padu vrijednosti indeksa, kojeg se nakon toga može ponovno kupiti u očekivanju daljnjeg porasta.

Tagovi: Svjetska tržišta, Dow Jones, Nasdaq, DAX, FTSE100, tržište kapitala, dionice
PROČITAJ I OVO
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Evergrande i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
RAST
Wall Street porastao nakon Fedovih poruka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi znatno ojačali, ostvarivši uspon treći dan zaredom, dok je u fokusu investitora bila dionica IT kompanije Span, kojom se od danas počelo trgovati, a cijena joj je pritom porasla 19 posto.
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
FOREX
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima s najviše razine u mjesec dana, koju je dosegnuo pod utjecajem poruka iz američke središnje banke Fed u vezi skorašnjeg postupnog usporavanja kupnji obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE