GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska tržišta: Oprez zbog strahovanja od inflacije

Svjetska tržišta: Oprez zbog strahovanja od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 0,5 posto, na 34.207 boda, a S&P 500 0,4 posto, na 4.155 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 13.470 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavilo se nestabilno trgovanje, koje traje već desetak dana, od kada je objavljeno da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina.

Posljedica je to golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

Ulagači se plaše da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo natjerati američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politiku prije nego što se očekivalo.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi, u slučaju daljnjeg rapidnog rasta gospodarstva, za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost financijskog sustava i održale niske kamatne stope.

To je zabrinulo ulagače jer to znači da bi uskoro Fed mogao početi smanjivati poticaje koji već godinu dana podržavaju oporavak gospodarstva od koronakrize i rast Wall Streeta.

„Trenutno je samo jedan pokretač tržišta, a to je Fed i potencijalno vrijeme kada će početi smanjivati poticaje”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

S druge strane, dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na daljnji oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, podržavaju tržišta.

Zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19 i postupnom ukidanju restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije, gospodarstva se postupno 'otvaraju', a aktivnosti normaliziraju, što bi idućih mjeseci moglo dovesti do ubrzanja oporavka.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.018 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 15.437 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 6.386 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 28.317 bodova.

Tagovi: Svjetska tržišta, FTSE 100, DAX, CAC 40, Dow Jones, Nasdaq, Wall street
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE